:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> LEWIS - SEIZOEN 8
LEWIS - SEIZOEN 8
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-04-25

SERIE
Nadat hij een sabbatical heeft genomen en te voet naar Santiago de Compostella is gegaan, is James Hathaway (Laurence Fox) gepromoveerd tot inspecteur. De man neemt echter te veel hooi op zijn vork, durft zijn zaken niet te delegeren aan zijn nieuwe sergeant Lizzie Maddox (Angela Griffin), en het duurt dan ook niet lang vooraleer hoofdinspecteur Innocent (Rebecca Front) Hathaways oude baas, Robbie Lewis (Kevin Whately), uit zijn pensioen terugroept om het personeelstekort op te vangen. Lewis krijgt toch sowieso een punthoofd van achter de geraniums te zitten, maar uiteraard is de nieuwe liefde in zijn leven, pathologe Laura Hobson (Claire Holman), er niet echt gecharmeerd van dat haar hubby haar op het werk voor de voeten komt lopen.
Het achtste seizoen van Lewis is de eerste van twee seizoenen toegift aan de oorspronkelijke zeven reeksen. De afleveringen zijn voor de gelegenheid in tweeën gesplitst, en met het nog komende negende seizoen erbij is er gestipuleerd dat er niet meer dan 33 afleveringen mogen worden gemaakt, kwestie van het aantal afleveringen van Inspector Morse niet te overschrijden. De pensionering van het hoofdpersonage en de intrede van een nieuwe inspecteur onderaan de ladder doen niet zo bijster veel aan de dynamiek van de reeks; Lewis blijft in de eerste plaats een opeenvolging van drie afleveringen oerdegelijk Brits detectivewerk, als vanouds gesitueerd in de prachtige omgeving van Oxford. Lewis is in alle opzichten een reeks die géén belediging is voor het intellect van de kijker, met een Brits keurmerk.

AFLEVERINGEN

28. Entry Wounds
De Thames Valley Police moet uitrukken voor een brandstichting op het private jachtdomein van neurochirurg Alistair Stoke (Jonny Philips) en zijn opzichter Tom Marston (Aden Gillett). Een dierenrechtenorganisatie protesteert tegen de jacht, en heeft de website van het jachtdomein gehackt; allemaal slechte reclame voor een bedrijf dat ternauwernood het hoofd boven water kan houden. Op een ochtend wordt Stoke echter van dichtbij doodgeschoten, en ongeveer iedereen is blij dat de man er niet meer is, niet in het minst het echtpaar Rizwan (Ace Bhatti) en Ayesha (Thusita Jayasundera) Nooran. Hun zoon Nabeel (Michael Karim), die lid was van de dierenrechtenorganisatie in kwestie, leeft immers nog net als een plant nadat hij door dokter Stoke geopereerd werd, en het gerucht doet de ronde dat de dokter zijn operatie uitvoerde in staat van alcoholintoxicatie. Meer bepaald werden de geruchten verspreid door Stokes secondant Simon Eastwood (Leo Staar), die nu eindelijk ongegeneerd achter Stokes vrouw Erica (Kara Tointon) kan aanzitten. De kogel die Stoke heeft gedood, komt blijkbaar uit het geweer van Marston, maar terwijl die na zijn ondervraging wordt overgebracht naar het ziekenhuis nadat hij klaagde over hartproblemen, kaapt die de ambulance, om even later zelf dood terug te worden gevonden, met een kogel uit hetzelfde geweer... dat al 48 uur in het wapendepot van de politie ligt.
29. The Lions Of Nemea
Rose Anderson (Alisha Bailey) is studente klassieke talen. Ze heeft net mot met Felix Garwood (John Light), de echtgenoot van haar doctoraatspromotor Philippa (Andrea Lowe), met wie ze een relatie heeft. Of had, want hij had het net uitgemaakt, en als wraak probeert ze hem te overrijden op zijn fiets. Kort daarop wordt ze vermoord tijdens het joggen. De briefjes met een F. op tussen haar bezittingen kunnen op Felix slaan, maar ook op professor Simon Flaxmore (Clive Merrison), een classicus die faam heeft verworven met het ontdekken van een nog niet bekend toneelstuk van Euripides, het onderwerp van Rose's doctoraat. Vlak voor haar dood heeft ze echter op de rekening van de zus van haar promotor, Jennie Brightway (Sian Brooke) en haar man Paul (Jason Done), een som van enkele tienduizenden ponden gestort, kennelijk ten behoeve van hun tienjarig dochtertje Tabby (Kitty Rich), die aan een zeldzame bloedziekte lijdt. Maar waar haalt een doctoraatsstudente plots een dergelijk bedrag vandaan? Haar kamergenote Chloe Ilson (Jessica Henwick) zit dan weer met haar vriendje Harrison Sax (Michael Ryan) in een vies drugszaakje verwikkeld.
30. Beyond Good And Evil
Psychopaat Graham Lawrie (Alec Newman) heeft dankzij Lewis 13 jaar in de gevangenis gezeten op verdenking van het inslaan van de hoofden van 3 politiemannen met een pikhouweel. Lawrie heeft echter altijd zijn onschuld staande gehouden, ondanks het feit dat zijn behandelende arts, Sally Rook (Susan Wooldridge), meent dat hij een sociopaat en een pathetische leugenaar is. Wanneer blijkt dat het laboratorium waar het deel van het DNA-werk heeft gedaan, er een knoeiboeltje van heeft gemaakt, gaat Lawrie in beroep tegen zijn veroordeling. Net op dat moment wordt er een nieuwe moord gepleegd met exact dezelfde modus operandi als dertien jaar geleden. Is dit bijkomend bewijs dat hij onschuldig is, of heeft hij na al die tijd een medeplichtige gevonden? Wanneer Lizzie Maddox het volgende slachtoffer wordt, wordt de zaak persoonlijk.
BEELD EN GELUID
De release van Just Entertainment is degelijk, maar wordt beperkt door het feit dat men niet heeft geopteerd voor een HD-release, terwijl het bronmateriaal nochtans aanwezig is. Hierdoor is er op het één en andere gebouw van Oxford al eens een compressie-artefact te zien. De kleuren zijn fijn maar wat aan de donkere kant, zeker in scènes in bijvoorbeeld een ondervragingskamer, maar kennelijk heeft de productieploeg voor de buitenopnamen de tien zonnige dagen per jaar gebruikt die Oxford gewoonlijk toebedeeld krijgt. Textuur is rijk aanwezig op gelaatsuitdrukkingen, stoffen en in de rekwisieten. De Dolby Digital 5.1-track is zeker voldoende om te ademen, zelfs bij een voornamelijk dialooggedreven reeks. Zo is er in de laatste aflevering een scène waarin Lewis zodanig gehaast is dat hij alle verkeersregels aan zijn laars lapt en de inspecteur door de straten van Oxford scheurt.

EXTRA'S

Niets, maar opnieuw gebruiken de gierigaards van Just Entertainment die sinds seizoen 7 de franchise hebben overgenomen, een digistack, een breed doosje met de schijven op elkaar gestapeld, dé manier bij uitstek om uw schijven in no time te bekrassen. Voor één keer is ook de op de verpakking aangegeven speelduur op de minuut juist. Ik denk dat het een toevalstreffer is.

CONCLUSIE

Deze achtste release van Lewis ligt in de lijn van zijn zeven voorgangers, en is voor een dvd voldoende, buiten de amechtige kwaliteit van de verpakking.
cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Nicholas Renton, Nick Laughland, David Drury
Met: Kevin Whately, Laurence Fox, Angela Griffin, Rebecca Front, Clare Holman

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
270 min.

Type DVD:
DS-SL

Barcode:
8717344756730


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij