:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RECTIFY - SEIZOEN 1
RECTIFY - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-01-28
FILM
Na 19 jaar in de dodencel te hebben gezeten, komt Daniel Holden (Aden Young) vrij omdat in zijn zaak nieuw DNA-bewijs is opgedoken. In de resten van het sperma dat teruggevonden is in de vagina van zijn voormalige vriendinnetje Hanna Dean, het slachtoffer dat zogezegd door hem verkracht en vermoord zou zijn, zitten verschillende profielen, maar geen daarvan komt overeen met dat van hem. Daniel, die als eerste bij het lijk werd aangetroffen, heeft echter eertijds de feiten bekend, maar dat gebeurde na een keiharde, urenlange en disputabele ondervraging zonder advocaat, waar iedereen murw van zou worden. De bevolking van Paulie, Georgia is dan ook diep verdeeld in twee kampen. De ene helft meent dat Daniel onterecht in de gevangenis heeft gezeten en rehabilitiatie verdient, de andere helft, met Hanna's moeder Judy (Robin Mullins) op kop, lust hem rauw.
Negentien jaar in de dodencel doet echter wat met een mens. Daniel is compleet wereldvreemd geworden, en wanneer hij door zijn zus Amantha (Abigail Spencer) door de winkelstraten wordt geleid, zijn de zaken die door de economische crisis gesloten zijn, zaken die Daniel nog niet eens heeft weten openen. Zijn eerste verlangen na het verlaten van de gevangenis is dan ook een dvd-speler, zodat hij twee decennia aan films kan inhalen - wat hem in onze ogen alleen maar sympathiek maakt, doch dit terzijde. Zijn vader heeft in die tijd een hartaanval gehad, en zijn moeder Janet (J. Smith-Cameron) is hertrouwd met Ted Talbot sr. (Bruce McKinnon), die gelijk samen met zijn zoon Teddy jr. (Clayne Crawford) de autobandencentrale heeft overgekomen die normaal gezien voor Daniel bestemd was, en die de enige bron van inkomsten is voor de familie Talbot-Holden. Het nieuwe samengestelde gezin heeft intussen ook nog een gemeenschappelijke zoon, Jared (Jake Austin Walker), die zijn hele leven niet beter heeft geweten dan dat zijn stiefbroer in de gevangenis heeft gezeten, en intussen in huis ook diens kamer heeft ingepalmd. Amantha heeft in die tijd ook een relatie opgebouwd met advocaat Jon Stern (Luke Kirby), de man die Daniel uit de gevangenis heeft weten vrijkrijgen, en ze overweegt om uit Atlanta weg te gaan en dichter naar het ouderlijk huis te verhuizen om haar broer beter in het oog te kunnen houden.
De lokale autoriteiten zijn echter niet blij met de vrijlating van Daniel. Vooral Senator Roland Foulkes (Michael O'Neill) meent dat de gerechtelijke blunder op zijn beleid zal afstralen, en hij doet dan ook al het mogelijke om de sheriff Carl Daggett (J.D. Evermore) en de openbare aanklaagster Sondra Person (Sharon Conley) te beïnvloeden om Daniel zo snel mogelijk weer de doos in te draaien. Komt daarbij ook nog eens het feit dat twee mannen, Trey Willis (Sean Bridgers) en George Melton (Michael Traynor), die eertijds tiener waren en op het proces tegen Daniel hebben getuigd, wel zeer nerveus reageren op de vrijlating van Daniel. Voor George wordt de druk zelfs kennelijk te veel, en wannaar hij een kogel door zijn hoofd jaagt, duurt het dagen vooraleer Trey zijn lijk vindt, terwijl hij intussen de sheriff aan het lijntje houdt dat hij niet weet waar George uitsteekt.
Daniel weet intussen met zichzelf geen blijf. Hij denkt nog met regelmaat van de klok terug aan de tijd in zijn cel, wanneer zijn buurman Kerwin Whitman (Johnny Ray Gill) zijn beroep verworpen werd en de man uiteindelijk werd terechtgesteld. Hij is na twintig jaar naast zijn verloren jeugd ook nog zijn vaardigheid in computerspelletjes kwijt en haalt zijn oude Sega-systeem van zolder, om dan in de winkel vast te stellen dat hij door de eerste de beste tiener wordt afgetroefd in videogames die ettelijke generaties verder staan dan wat hij gewoon is. In de lokale pub durft de serveerster Marcy (Kim Wall) niet alleen achter te blijven wanneer Daniel als laatste klant komt eten; de lokale kapster, Susan Gunter (Lara Grice), biedt hem dan weer naast een gratis knipbeurt ook nog een gratis wipbeurt aan. Om zijn seksuele driften in te kunnen tomen, krijgt Daniel van zijn stiefbroer Teddy, na een bekentenis over hoe hij regelmatig anaal werd verkracht in de douches van de gevangenis, een pornoblaadje.
Het meeste troost vindt Daniel echter in de armen van de hyperreligieuze Tawney Talbot (Adelaide Clemens), de echtgenote van Teddy jr., die meent dat Daniel tot een nieuwe persoonlijkheid zal vervellen nadat hij zich bij haar kerkgemeenschap, het Fellowship of the Lord, heeft aangesloten en zich heeft laten onderwerpen aan een volwassenendoop. Het gewenste effect blijft echter uit, en het enige wat Daniel daarmee bereikt is dat Teddy stikjaloers wordt op zijn stiefbroer.

De zes afleveringen van dit eerste seizoen van Rectify, een produkt van het Sundance Channel, beslaan ongeveer de eerste week na de vrijlating van Daniel, en vormen vooral een traag psychologisch drama waarin de relatie van Daniel tot al wie hem na staat, wordt uitgevleesd. Er wordt op de kaft van deze Blu-ray gepronkt met het feit dat deze reeks van dezelfde producers als van Breaking Bad afkomstig is, maar dit is een even hol statement als te stellen dat de set achteraf is opgekuist door dezelfde kuisploeg. Het enige vage gelijkende element is dat de scènes soms abrupt worden afgebroken, maar voor de rest kon het verschil niet groter zijn. Rectify is een slow burner die redelijk wat tijd nodig heeft om de juiste toon te vinden. Enkele van de scènes zijn surrealistisch, zoals die waarin in de vijfde aflevering, Drip Drip, Daniel een lift aanneemt van een vreemdeling (W. Earl Brown) die achteraf een stroper blijkt te zijn, en wanneer hij zijn wedervaren daarna tegen Tawney vertelt op de doopceremonie, lijkt het alsof hij een lift van Satan zelf heeft gekregen.
Het staat echter volkomen buiten kijf dat Aden Young als de psychisch getormenteerde Daniel een topprestatie neerzet. Je wordt als kijker echter voorlopig nog in het ongewisse gelaten of hij nu werkelijk schuldig is aan de moord op Hanna Dean, maar de reeks biedt alvast voldoende brandstof om de levendige discussie over de pro's en contra's van de doodstraf, die in Amerika hevig woedt, nog eens wat aan te zwengelen. Eén en ander wordt gekaderd in een haast poëtische setting, met mooie natuurlandschappen, Daniel die uren zit te staren naar de opblaasbare reclamemascotte voor de garage van zijn stiefvader, uitgekiende perspectiefshots van de gevangeniscellen waar Daniel contact heeft met de twee celgenoten naast hem en ander visuele goede vondsten. De actie wordt hierdoor wel erg lang uitgesponnen, en mensen met een korte aandachtsspan zullen er allicht na een paar afleveringen de brui aan geven, maar Rectify is een serie waar je veel kanten mee uitkunt.
BEELD EN GELUID
Deze release is afkomstig van Just Entertainment, en dat betekent dat men geen Latijn heeft gestoken in een 1080p-release, maar dat u een interlaced beeld krijgt. Ondanks dat euvel is dit een redelijk goede beeldkwaliteit, met strakke primaire kleuren, onder meer het wit van de celmuren van Daniels gevangenis, maar ook met mooie natuurshots van het platteland van Georgia. De winkelstraten zien er afgeleefd uit door de economische crisis, en het verval wordt netjes in beeld gebracht. Talbot sr. doet dan nog tenminste de moeite om zijn bandenwinkel op punt te houden, en enkele mooie shots binnen verraden veel detail in onder meer het chroom van de tentoongestelde wielen. De geluidstrack is aanwezig in zowel een DTS-HD MA 5.1-track als in een mijns inziens overbodige Dolby Surround 2.0-track. Niet dat het veel uitmaakt, want Rectify is een reeks die volledig verstoken is van actiescènes of wilde autoachtervolgingen. De ondertitelaars gaan een paar keer lelijk de mist in, onder meer met een verkeerde naam in het ondertitelspoor te schrijven. Er dient ook nog gezegd te worden dat Vlaanderen/Nederland zowat het enige gebied ter wereld is waar Rectify op Blu-ray is uitgebracht. Als het goed is, zeggen we het ook. Spijtig genoeg zijn de Blu-rays zeldzaam, en heb ik me al een breuk gezocht naar de Blu-ray van seizoen 4. Wie een tip heeft, mag het altijd melden.

EXTRA'S

De schijven bevatten geen bonusmateriaal.

CONCLUSIE

Rectify is een reeks die potentieel vertoont, maar nog moet groeien. De interlaced-scan in plaats van een progressieve scan kan een afknapper zijn, maar in de praktijk merk je er gelukkig weinig van. Profiteer ervan zo lang u de schijven nog kan vinden!


coverStudio: Just Entertainment

Regie: Keith Gordon, Billy Gierhart, Nicole Kassell, Jim McKay, Romeo Tirone, Ray McKinnon
Met: Aden Young, Abigail Spencer, J. Smith-Cameron, Adelaide Clemens, Clayne Crawford, Luke Kirby, Bruce McKinnon, Jake Austin Walker, J.D. Evermore, Michael O'Neill, Sean Bridgers, Sharon Conley, Robin Mullins, Linds Edwards, John Boyd West, Kim Wall, Johnny Ray Gill, Michael Traynor, Jayson Warner Smith

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Psychologisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
260 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717344756556


Beeldformaat:
1.78L1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij