:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 9
CALL THE MIDWIFE - SEIZOEN 9
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2020-07-09
SERIE
De feelgoodserie Call The Midwife over de volkse Londense wijk Poplar is intussen al aan het negende seizoen toe, en jaar na jaar kaapt de reeks prijzen weg in de TV Choice Awards. Never change a winning team, moeten ze gedacht hebben, en seizoen 9 bevat tegenover seizoen 8 geen castwissels. Het is 1964 en in Londen verrijst de éne woonflat na de andere. De oude huizen moeten daarvoor wijken, en ook Nonnatus House krijgt het sloopverdict. Zuster Julienne (Jenny Agutter) probeert het slechte nieuws eerst nog voor zich te houden, maar de andere bewoners van Nonnatus House zijn natuurlijk niet blind of dom. De manier waarop de vroedvrouwen een impact hebben op het dagelijkse leven van de bewoners van Poplar, meer dan een industriële kliniek als St Cuthbert's dat kan, maakt natuurlijk dat er in geen mum van tijd een beweging op gang komt die de nonnen in de wijk wil houden. Of dit voldoende is, is maar de vraag, want de vooruitgang kan je niet tegenhouden. Desondanks wordt de éne inzamelactie na de andere gehouden om een nieuwe couveuse voor de materniteit bij elkaar te sparen, want bij al die geboortes zit er al eens een prematuurtje, en het is volgens de dokters belangrijk dat de ouders dicht bij hun kind kunnen blijven in dergelijke situaties.
Een geboorte loopt overigens niet altijd goed af. De kindersterfte is nog altijd relatief hoog, het armere segment van de bevolking zit bijeengepakt in vochtige appartementen of in de daklozenopvang, waar je de bedwantsen over de muur kan horen kruipen. Raadslid Violet Buckle (Annabelle Apsion) doet wat ze kan, maar het probleem is telkens weer hetzelfde: geld, meer bepaald gebrek daaraan. De inzet van de vroedvrouwen Trixie (Helen George), Valerie (Jennifer Kirby), Lucille (Leonie Elliott) en Phyllis (Linda Bassett) is er niet minder om, maar vroedvrouw is anno 1964 in Poplar alleszins géén beroep om snel rijk te worden. Elk jaar brengt echter zijn nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo is er een stel nieuwe, jonge dokters, die stage komen lopen in de materniteit, wat voor de overbevraagde dokter Turner (Stephen McGann) misschien opportuniteiten biedt om het wat rustiger aan te doen. De dokter en zijn vrouw Shelagh (Laura Main) hebben intussen een nieuw samengesteld gezin van vier kinderen te onderhouden, één kind van henzelf, één uit het eerste huwelijk van de dokter en twee schatten van adoptiefkindjes. Als de moeder van één van de kinderen bovendien uit Hong Kong terugkeert en haar kind weer opeist, komt het gezin onder buitengewone druk te staan.

Alle kommer en kwel die jonge moeders treft, komen in Nonnatus House samen. Een vrouw die al maanden haar plas niet meer kan ophouden, baby's met hartafwijkingen, de meid van de pastoor die "gezegdend" blijkt door haar werkgever, een dokter met een drugverslaving, ouders die gek worden omdat ze naast hun kroost ook nog voor dementerende familieleden moeten zorgen, de lijst houdt maar niet op. Er is echter naast een traan ook een plaats voor een lach, wanneer bijvoorbeeld een goedzakkige man niet één, maar twee zwangere vrouwen onder zijn hoede heeft. Reggie (Daniel Laurie), het adoptiefzoontje met het syndroom van Down van Fred (Cliff Parisi) en Violet Buckle, heeft zijn zinnen gezet op een vermelding in het Guinness Book of Records, en met de hulp van de hele wijk zal het hem nog lukken ook.
Call The Midwife is televisie waarvoor u met uw geliefde onder een fleece deken kruipt met een glas warme melk binnen handbereik.

AFLEVERINGEN

Blijkbaar is er niemand bij Just Entertainment die met deze releases weet waar die mee bezig is. De kerstaflevering, die in de volgorde der dingen eerst hoort te staan, staat als laatste op de laatste disk.

Disk 1:

73. Aflevering 9.1
Dena Bowland (Jenny Rainsford) woont met haar zoontje Terry (Jordan A. Nash) in de daklozenopvang terwijl ze al maanden wacht op een toekenning van een flat. Na een boos telefoontje van Phyllis staat ze plots bovenaan de wachtlijst. Terwijl ze aan het bevallen is van haar tweede kind, valt Terry in de nieuwe flat bewusteloos neer. Dokter Turner kan zijn ogen niet geloven als hij ziet dat Terry besmet is met difterie. De grote middelen worden aangewend, de kinderen uit Terry's klas gevaccineerd, en de koortsachtige zoektocht naar de bron van de besmetting begint. Fred vindt in de vuilnisbak achter Nonnatus House een baby. De moeder, Brenda Donnelly (Emma Lowndes), heeft het kind in zeer extreme omstandigheden moeten achterlaten. Ze blijkt de meid van de pastoor (Alec Newman) te zijn, en die blijkt meer te weten over de vader.

74. Aflevering 9.2
Terwijl Laverne Bulmer (Carly Bawden) een bezoek brengt aan de zwangerschapskliniek, gaat haar moeder Florrie Watkins (Amanda Root) boodschappen doen, waarbij ze compleet vergeet dat Lavernes dochtertje nog in het huis zit. Aanvankelijk denkt men dat ze begint te dementeren, maar bij nader onderzoek blijkt haar lever compleet naar de knoppen te zijn. Tijdens de politie-interventie om het huis van de Bulmers open te breken heeft agent Woolf (Trevor Cooper) bovendien een hartaanval gekregen, en het is maar de vraag of hij nog ooit in het korps zal kunnen dienen. Alleszins besluit hij om zijn relatie met Mrs. Higgins (Georgie Glen) te verbreken. Zuster Julienne trekt zich het lot aan van een jonge prostituée, Tina Atkins (Georgia Henshaw), die zwanger is en per se haar kind wil houden. Het blijkt dat ze echter nog twee kinderen heeft gehad, die ze heeft afgestaan ter adoptie, want ze is een belabberde moeder. Tina heeft echter nóg een gevaarlijke, medische kwaal.
75. Aflevering 9.3
Vlak voor haar komst naar Londen is de Oost-Pakistaanse Farzina Mohammed (Salma Hoque) bevallen van een doodgeboren kind, en de bevalling heeft vier dagen geduurd. Sindsdien heeft ze geen controle meer over haar blaas, en haar appartement stinkt zodanig naar urine dat haar man er is uitgetrokken. Ze wil echter niet naar het ziekenhuis, en dr. Turner en Phyllis moeten al hun overredingskracht gebruiken. Lucille moet enkele nieuwe vroedvrouwen opleiden in St. Cuthbert's, maar enkele patiënten maken bezwaar tegen haar huidskleur. Toch moet ze het beste van haar geven wanneer één van haar moeilijkste patiënten, Connie Blair (Hannah Onslow), moet bevallen in de lift. Om geld in het laatje te brengen voor een nieuwe couveuse organiseren de vroedvrouwen een modeshow. De preutsere types gaan echter halverwege lopen eens ze de outfit van Trixie hebben gezien.

Disk 2:

76. Aflevering 9.4
Nonnatus House krijgt vier jonge, pas afgestudeerde dokters te logeren die stage zullen lopen onder de hoede van de vroedvrouwen. Vooral dokter Benedict Walters (Sam Woolf) staat onder enorme druk om goed te presteren, want zijn vader heeft hét referentiewerk bij uitstek over verloskunde geschreven. Hij vertoont echter, net als zijn drie collega's, een schromelijk gebrek aan empathie. In één van de huizen die klaar staan voor de sloop vindt Fred een vereenzaamde duivenmelker, George Benson (Phil Daniels), die maar niet naar een flat wil verhuizen omdat hij geen afscheid kan nemen van zijn duiven. Hij vertoont alle symptomen van TBC, maar uit tests blijkt dat hij de ziekte niet heeft. Het is de jonge dokter Kevin McNulty (Lee Armstrong) die dokter Turner op het pad van de juiste diagnose zet.
77. Aflevering 9.5
Poplar is in de ban van The Sound Of Music. Zuster Monica Joan (Judy Parfitt) staat te springen om de film te zien, maar zuster Julienne vindt dit te frivool. Nadat ze verweten wordt een gemakkelijk leven te hebben, begeeft ze zich onder de bevolking zonder haar nonnenhabijt. Het verwijt was afkomstig van Grac Calthorphe (Samantha Spiro), een overbevraagde vrouw die in haar menopauze zit en ook nog eens de zorg op zich moet nemen van haar aan diabetes lijdende man Albert (Jay Simpson), haar dementerende moeder (Stephanie Fayerman) en haar pas bevallen dochter (Lotte Rice). Bovendien speelt haar bloedarmoede op en heeft ze suïcidale neigingen. Zuster Hilda (Fenella Woolgar) heeft een foute opmerking gemaakt tegen een koppel (Karl Davis en Carla Langley) waarvan het zoontje een grote wijnvlek op het hoofd heeft.

78. Aflevering 9.6

Valeries nicht Maureen Bryant (Juliet Oldfield) bevalt van haar derde kind, en er is haar veel aan gelegen dat het de 12de augustus geboren wordt, net als haar vader en haar grootvader. Vlak na de geboorte blijkt er iets ernstig mis te zijn met de kleine Warren, zo ernstig zelfs dat dokter Turner projecteert dat het kind maar een paar weken te leven heeft. Dokter Turner heeft intussen andere katten te geselen: de moeder van May (April Rae Hoang), Esther Tang (Yennis Cheung), blijkt nog te leven, en wat erger is: ze wil de papieren voor de adoptie niet tekenen! De nieuwe dokter McNulty helpt zuster Frances (Ella Bruccoleri) bij enkele vrouwelijke probleempjes, en Fred wil met zijn courgette de eerste prijs winnen op de landbouwkermis. Zuster Julienne kan intussen niet langer geheim houden dat Nonnatus House op de slooplijst staat.
Disk 3:
79. Aflevering 9.7
Dokter McNulty krijgt een patiënte, Yvonne Smith (Sophie Melville), te behandelen van wie de man Victor (Ciarán Owens) drinkt en zijn vrouw mishandelt. De dokter is zelf niet in optimale staat, want hij is verslingerd aan pijnstillers, een feit dat zuster Frances opgevallen is. Trixie probeert een blinde vrouw, Marion Irmsby (Ellie Wallwork), te helpen bij de eerste zorgen voor haar pasgeboren baby, maar de bemoeizieke zus van Marion, Beryl (Lucy Briggs-Owen), heeft de sociale dienst op Marion afgestuurd omdat ze er niet zeker van is dat de blinde wel geschikt is om voor een baby te zorgen. Phyllis krijgt het te zwaar om nog langer voor de scouts te zorgen; Lucille en Cyril (Zephryn Taitte) besluiten in te springen, zodat ze ook wat meer tijd samen kunnen doorbrengen. Bij het bezoek in de gevangenis meent Valerie dat haar grootmoeder Elsie (Ann Mitchell) onrustwekkend vermagerd is.

80. Aflevering 9.8

De gemeenteraad besluit de subsidies voor Nonnatus House te halveren en vanaf nu huur te vragen voor het gebouw. De vroedvrouwen starten een petitie om aan te tonen dat ze naast kwantiteit vooral kwaliteit bieden. Of dat volstaat om de dreiging af te wenden is nog maar de vraag. Elsie Dyer wordt uit de gevangenis ontslagen, maar vooral omdat ze slokdarmkanker heeft en haar nakend overlijden slecht op het gevangeniswezen reflecteert. Dokter McNulty is intussen zodanig verhangen aan de pijnmedicatie dat hij instort. Petra Bevan (Kitty Archer) en Bonnie Medlar (Ruby Thomas) ontdekken per toeval dat ze zwanger zijn van dezelfde man, Eddie Tannerman (Thomas Howes). Met de eerste dame staat hij bovendien op het punt te trouwen, maar uiteraard gaat dat feest nu niet meer door.
72. Kerstspecial
Met Kerstmis meent moeder-overste Mildred (Miriam Margolyes) de roep gehoord te hebben om een buitenpost in de Hebriden te gaan versterken. De leefomstandigheden zijn er echter schrijnend: soms is er elektriciteit en soms ook niet, de Schotten zijn bijgelovig als de pest en de ploeg wordt ondergebracht in een gebouw waar het vocht van de muren druipt. Zuster Monica Joan is zodanig pissed dat ze niet meemag van zuster Mildred, dat ze besluit de reis alleen te ondernemen. Ze meent namelijk dat ze ter plekke Jezus kan zien in de gedaante van een witte hertenbok. Helpende handen zijn er echter overal nodig: de vrouw van de vuurtorenwachter, Janet MacAskill (Bobby Rainsbury), moet dringend bevallen, maar door de weeën heeft niemand opgemerkt dat ze een ontstoken blindedarm heeft die op springen staat. Met het stormweer is de vuurtoren onbereikbaar, en dokter Turner moet ter plekke opereren. Phyllis en Trixie assisteren een moeder, Mina McLeod (Kirsty Stuart), die naast de zorg voor haar dochter Isla (Kayla Caldwell) ook moet letten op haar nichtje Effie (Eilidh Fisher), die zodanig volwassen is geworden dat ze de benepen gemeenschap van de Hebriden aanvoelt als een gevangenis, en naar de fles grijpt. Op het thuisfront vindt Reggie voortijdig zijn kerstcadeau: het Guinness Book of Records. De gemeenschap slaat de handen in elkaar om de grootste kerstslinger ooit te maken, om Reggie een kans te geven om in het boek te komen.

BEELD EN GELUID

De eerste zes seizoenen van Call The Midwife werden in de Verenigde Staten op Blu-ray uitgebracht. Het is weeral niet te begrijpen waarom dat hier niet kan. De beeldkwaliteit is aanvaardbaar: de kleuren sluiten goed aan bij de tijdsgeest van de sixties, de aflijning is behoorlijk en er zijn geen printbeschadigingen. Toch kon de reeks wel varen met een beetje scherpte extra, of een beetje meer contrast, want in donkere scènes komt de detaillering onder druk te staan. Goede punten zijn er dan weer voor de Dolby Digital 5.1-geluidstrack waarin de dialoog duidelijk te onderscheiden is, alhoewel er nogal wat plat en archaïsch Engels wordt gebezigd, af en toe de surrounds eens boven komen, en waarin vooral de mooie sentimentele soundtrack van Maurizio Malagnini weet te domineren en te overtuigen.

Ook hier trekken we een rode kaart voor de abominabele verpakking waarbij de schijven op één spindle zitten. Die gierigaards bij Just Entertainment leren het nooit.
EXTRA'S
Die baby is met het badwater weggespoeld.

CONCLUSIE

Op het moment van schrijven staan er nog minstens twee seizoenen van Call The Midwife in de steigers. Het is niet te verwonderen waarom dit zo'n grote hit op de BBC is: de verhalen vloeien mooi in elkaar over, er wordt meer dan behoorlijk geacteerd en de reeks biedt een sfeervolle tijdsevocatie. Waarom er geen HD-versie te krijgen is, is niet te vatten.

NOTA: We hebben de score voor inhoud gehalveerd van een 8,5 naar 4 nadat is gebleken dat deze afleveringen ruim tien minuten per stuk ingekort zijn. 
cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Syd Macartney, Kate Cheeseman, David O'Neill, Noreen Kershaw
Met: Jenny Agutter, Judy Parfitt, Helen George, Laura Main, Stephen McGann, Cliff Parisi, Max Macmillan, Victoria Yeates, Jack Ashton, Linda Bassett, Annabelle Apsion, Jennifer Kirby, Leonie Elliott, Miriam Margolyes, Fenella Woolgar, Ella Bruccoleri, Georgie

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Romantisch
drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2019-2020

Leeftijd:
12

Speelduur:
505 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711983971301


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij