:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HORIZON LINE
HORIZON LINE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-04-03
FILM 
Een van de populairste genres uit de jaren '70 was ongetwijfeld die van de rampenfilm. Hoe groter de miserie en hoe slechter de afloop, hoe liever dat men het toen had. Alles wat mensen kon vervoeren werd voer voor geroutineerde scenaristen en ook de vliegtuigen ontsnapten niet aan dit fenomeen. Het populairste voorbeeld was natuurlijk de Airport-filmserie die het vier films volhield. Toen men in 1979 er via Alain Delon en Sylvia Kristel in The Concorde... Airport '79 een internationaal tintje wilde aan geven was het publiek de vliegtuigmiserie echter grondig zat, en zou het nadien toch nog een tijdje duren vooraleer we opnieuw via het witte doek in één of andere cockpit zouden belanden. De laatste jaren lijkt het genre lichtjes aan een revanche bezig met Flight met Denzel Washington en Sully met Tom Hanks als bekendste voorbeelden. Volgende in het rijtje, hoewel deze titel niemand zich binnen vijf jaar nog zal herinneren, is Horizon Line. Niet met een Boeing, daar was waarschijnlijk geen budget voor, maar met een eenvoudig sportvliegtuigje. Maar geen nood voor wie tuk is op waaghalzerij, ongeloofwaardigheden en (il faut le dire) voorspelbaarheid, daar deze Zweedse film (wel in het Engels gesproken) van Mikael Marcimain op dat vlak alle verwachtingen inlost. En voor de fervente cinefielen: als de naam van deze Zweed je wat zegt dan zal dat misschien door zijn politieke thriller Call Girl uit 2012 zijn, maar Horizon Line is toch andere koek.
Deze eerder korte film speelt zich bijna volledig af in het vliegtuigje, maar eerst krijgen we in een sneltempo de achtergrond van Sara (Allison Williams) en Jackson (Alexander Dreymon) te zien. De twee waren ooit een droomkoppel, maar Jackson verkoos een luilekkerleven op Mauritius, terwijl Sara eerder een toekomst zag in het Londense zakenleven. De twee gingen dan maar uit elkaar, maar zijn elkaar nooit vergeten. Een jaar later trouwt hun Mauritiaanse vriendin en Sara wordt als bruidsmeisje gevraagd. De eerste die ze daar natuurlijk ontmoet is haar oud lief en meteen springen de vonken er weer af. Eventjes lijkt de film iets als Fifty Shades Of Grey te gaan worden, maar gelukkig weet onze Zweed dat hij een film met een vliegtuig aan het maken is. Na de usual one night stand mist Sara haar laatste boot, en een vliegtuig is dan ook de enige manier om op tijd op het huwelijk te geraken. Een oude vriend van haar, Wyman (Keith David), heeft een sportvliegtuig en aldus is er geen reden tot paniek. Dat denkt ze toch, want bij de overtocht over de oceaan krijgt de piloot een hartaanval. Sara heeft wel al een paar vlieglessen achter de rug waardoor ze de basisprincipes kent, maar ze is niet opgewassen tegen het lijstje van alle mogelijke catastrofes die volgen, maar gelukkig lijkt ook Jackson aan boord te zijn.
Dit maar om te zeggen dat Josh Campbell en Matthew Stuecken die het script schreven nooit Nobelprijs-winnaars zullen worden. Alles wordt ingezet op de actie in en omdat je een film anderhalf uur moet opvullen gebeurt er dan ook werkelijk van alles. Let vooral niet op het respecteren van de natuurwetten en we weten ook niet of een vliegtuig nu wel of niet kan vliegen met sterke drank, maar dat kan de pret niet drukken want niets lijkt hier logisch. Qua acteren doet Allison Williams het niet slecht, maar helaas blijft haar personage een naïeve doos die zeer oppervlakkig is en het moet stellen met veel gegil en waaghalzerij met daar tussendoor nog wat sentimentele romantiek. Slecht wordt Horizon Line echt nooit en hij is zelfs beter dan de meeste straight-to-dvd releases uit het genre (al was het maar omdat dit toch wel spectaculair in beeld is gebracht), maar zeggen dat deze titel onder de huid kruipt doen we nu ook weer niet.

BEELD EN GELUID
De detailuitvoering is wel niet top, maar toch voldoende om volop te kunnen genieten van deze film die zich zo goed als volledig boven de zee afspeelt. Door de iewat eentonige setting is het kleurenpalet niet echt gevarieerd, maar ze zijn wel realistisch. De geluidsband is een DTS HD MA 5.1 die het vooral moet hebben van een vliegtuigmotor die soms meer ratelt dan draait en natuurlijk is er ook het te verwachten gegil.
EXTRA'S
Nul op tien betekent dat er hier geen enkele extra op terug te vinden is.

CONCLUSIE
Wie louter kickt op stunts en spanning zal zonder twijfel tevreden zijn met Horizon Line, een film over twee gewezen tortelduifjes die in een sportvliegtuig zitten waarvan de piloot morsdood is en die boven de oceaan rondzweven en hopen dat ze ergens kunnen landen.coverStudio: The Searchers

Regie: Mikael Marcimain
Met: Alexander Dreymon, Allison Williams, Keith David, Pearl Mackie, Jumayn Hunter, Lamin Tamba

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
12

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461877789


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS HD MA 5.1
Frans DTS HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij