:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BORN YESTERDAY
BORN YESTERDAY (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2021-09-24
FILM 
Remakes zijn maar zelden een goed idee, en dat geldt zeker en vast voor Born Yesterday. Oorspronkelijk een komedie uit 1950 die geregisseerd werd door George Cukor en gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Garson Kanin dat in de jaren '40 werd neergepend. Hoofdrolspeelster Judy Holliday hield er destijds een Oscar aan over, en ondertussen werd de film door de Library of Congress uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Iets wat men nooit zal doen met deze remake uit 1993 met Don Johnson, Melanie Griffith en John Goodman. In feite zou deze film reeds het levenslicht moeten gezien hebben in 1987, maar dan met Walter Matthau, Bernadette Peters en Whoopi Goldberg op de affiche. En dan nog wel door Cannon, zo werd het in ieder geval toch aangekondigd in Cannes, maar toen de studio in zware financiële problemen terechtkwam, werd het project afgevoerd. Zes jaar later gebeurde dat dus toch, maar met een hele andere cast en deze keer was het in de handen van Hollywood Pictures Company, een zustermaatschappij van Walt Disney. Een Oscar zat er deze keer niet in, wel kreeg Melanie Griffith een nominatie voor de Razzie Award voor Slechtste Actrice.

Harry Brock (John Goodman) is dankzij het verwerken van vuilnis één van de rijkste mannen ter wereld geworden. Een brutale dikkerd (het is dan ook John Goodman die je aan het werk ziet) die denkt dat je iedereen kan omkopen. Een vent die alles heeft waarover hij kan dromen, en dat geldt ook in de liefde die hij gevonden heeft in de Las Vegas-showgirl Billie Dawn (Melanie Griffith). Er is maar één nadeel aan het mooie blondje verbonden, en dat is het feit dat ze van thuis uit het verstand niet echt heeft meegekregen. Ze is zo stom dat ze nog niet eens weet hoe ze een woordenboek moet gebruiken. En tja, met zo’n mensen kun je wel eens in schaamte vallen, zeker als Harry naar Washington afreist om er wat invloedrijke senators te gaan afpersen. Billie weet echter niet dat alle bedrijven van Harry op haar naam staan, en dit om zijn zwendelpraktijken te verbergen. Op de vele recepties blijkt al gauw dat Billie maar beter haar mond kan houden, want bij ieder woord dat ze eruit kraamt wordt met haar (en zeker niet zonder reden) de spot gedreven. Ook Harry ziet dat, en hij huurt journalist Paul Verrall (Don Johnson) in om haar wat wijsheid bij te brengen. De rest kan je raden...

Born Yesterday is zo’n film waarvan je vrij vlug door hebt dat het nooit helemaal zal goed komen, en daar zit de veel te routineuze regie van Luis Mandoki voor heel veel tussen. Een Mexicaanse regisseur met een paar kleine hits op zijn naam zoals Angel Eyes met Jennifer Lopez, Message In A Bottle, When A Man Loves A Woman met Andy Garcia en Meg Ryan, maar ook bijvoorbeeld White Palace. De zwaktste schakel is sowieso Don Johnson, ook al zeggen we dat niet graag. Er was wel chemie tussen hem en Griffith (de twee waren toen ook getrouwd), maar de rol van sullige journalist (inclusief een brilletje) past hem voor geen meter. Melanie Griffith zit wel opgescheept met een resem stomme one-liners, maar als je een dom blondje wil voor je film, dan zit je goed met haar. En dan is er nog John Goodman als bullebak. Noem ons vooringenomen, of gewoon fan, maar deze acteur levert altijd puik werk af.

Echt aanraden kunnen we de film niet, of toch niet om er geld tegenaan te gooien, want hoewel genietbaar wordt het nooit meer dan een aanvaardbare komedie zonder enig hoogtepunt, maar toch nog leuk genoeg voor de fans.

BEELD EN GELUID
Het gaat hier om een Blu-ray die is uitgegeven door het ijverige Kino Lorber, maar dat betekent natuurlijk ook dat het om een schijfje gaat dat regiogebonden is. De Blu-ray zelf vind je aan zo’n 7 dollar (wat goedkoper is dan de verzend- en importkosten) en technisch gezien een regelrechte aanrader als je deze film in je collectie wil. De kleuren zijn wel zeer '90's en het lijkt wel alsof je naar een toneelstuk aan het kijken bent, maar toch is dit op en top verzorgd. De geluidsband is een zeer effectieve DTS-HD MA 5.1 met zeer veel omgevingseffecten, iets wat je bijvoorbeeld zeer goed merkt in de restaurantscenes waarbij het geroezemoes van de andere klanten te horen is in de diverse kanalen. Let wel op, want dit een disk is zonder enige ondertiteling.

EXTRA'S
Je vindt hier niks aan extra’s, zelfs geen trailer.

CONCLUSIE
Deze remake van de George Cuckor-klassieker uit 1993 werd allesbehalve goed ontvangen, en zo wat gekraakt door iedereen die de kans kreeg om er zijn tanden in te zetten. De film is vrij leuk, maar is alleen maar het aanschaffen waard voor de fans van Don Johnson of Melanie Griffith. De perfecte transfer van Kino Lorber krijg je er gratis bovenop.



cover



Studio: Kino Lorber

Regie: Luis Mandoki
Met: Melanie Griffith, John Goodman, Don Johnson, Edward Herrmann, Max Perlich, Michael Ensign

Film:
5,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
A

Genre:
Drama

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1993

Leeftijd:
PG

Speelduur:
100 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
738329231927


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij