:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CLOUDS OF SILS MARIA
CLOUDS OF SILS MARIA
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-01-04
FILM
"I think movies are expressions of our imagination; they are expressions of our conscious and of our subconscious. I think that movies can be analyzed the way dreams are analyzed, and sometimes I feel that the viewers or the journalists I discuss the film with are psychoanalysts who are trying to make sense of my dreams." (Olivier Assayas)

Ouder worden. Of we het willen of niet worden we er allemaal mee geconfronteerd. De aftakeling en het onvermijdelijke aftellen naar het definitieve einde. Voor actrices (en in veel mindere mate voor acteurs) gebeurt het allemaal wat vroeger, want de eerste rimpels zijn vaak voor hun de eerste tekenen dat ze baan moeten maken voor nieuwe godinnen. Het beroemdste voorbeeld is sowieso Sunset Boulevard van Billy Wilder, ook al is de komst van de talkies hier de boosdoener. Ook de Franse cineast Olivier Assayas graaft in Clouds Of Sils Maria in het onderbewustzijn van filmsterren, net zoals David Cronenberg in Maps To The Stars, Joseph L. Mankiewicz in All About Eve of Robert Altman in The Player dat deden.
Maria Enders (Juliette Binoche) is een actrice op leeftijd. Heel haar leven lang werd zij gelauwerd en aanbeden. Ofschoon zij nog altijd wordt geprezen door critici , moet zij aanvaarden dat het publiek op zoek is naar nieuwe lievelingen. Tijdens een trip naar Zwitserland om een bevriende regisseur te bezoeken, wordt Maria opnieuw met de waarheid geconfronteerd. Zij wordt gevraagd om te spelen in een remake van een toneelstuk dat haar heeft grootgemaakt, maar deze keer krijgt zij de rol van de oude tante terwijl het nieuwe Hollywoodsterretje Jo-Ann Ellis (Chloë Grace Moretz) de jonge rol krijgt die Maria destijds speelde. Tijdens de repetities in de Zwitserse Alpen raakt Maria in een identiteitscrisis verwikkeld, en de enige die haar wat op het rechte spoor weet te brengen is haar assistente Val (Kristen Stewart).
Clouds of Sils Maria is excellente auteurscinema met een zoals altijd briljante Juliette Binoche, en tevens één van de eerste films waarin Kristen Stewart vriend en vijand liet zien dat ze alles in zich heeft om één van de beste actrices aller tijden te worden. Het enige wat de film kan nekken is dat Olivier Assayas er geen rekening mee houdt dat niet iedere kijker een cinefiel is en in het scenario net iets te veel opschept met zijn elitaire filmkennis zoals verwijzingen naar Ingmar Bergman-films die niet iedereen door zal hebben. Er is, hoe had je het anders verwacht, de sneer naar de superheldenfilms (of nog meer de afkeer voor de huidige cinema tout court), maar Assayas toont op ingetogen en geslaagde wijze de vaak perverse wereld van de sterren en de fans. De filmdiva’s worden geleefd en verafschuwen de paparazzi, maar luiden wel meteen de alarmklok als zij de frontcover van de tijdschriften niet halen.

BEELD EN GELUID
Wie deze film in de allerbeste conditie wil zien kan bij Criterion terecht want die hebben een regiogebonden (en dure) Blu-ray uit van Clouds Of Sils Maria, maar wie met minder tevreden is, kan bij Remain In Light terecht voor een zeer verzorgde dvd. Zoals we gewoon zijn bij Olivier Assayas is alles minimalistisch en moet je de visuele hoogtepunten in de Zwitserse Alpen gaan zoeken. De detailvoering is boven het gemiddelde met zeer realistische (bijna ijskoude) kleuren. De geluidsband is een ingetogen Dolby Digital 5.1 waar je nauwelijks muziek of effecten in hoort, maar wel veel gebabbel of (en soms is dat een goede zaak) stilte.
EXTRA'S
Jammer genoeg is dit een release zonder bonusmateriaal.

CONCLUSIE
Clouds Of Sils Maria
is een film over mensen die hopeloos verdwaald rondlopen in hun eigen wereld. Het sterrendom en alles wat daarbij hoort, en met een indrukwekkende Juliette Binoche (wat u had verwacht) en Kristen Stewart (wat sommigen maar niet blijken te snappen).cover
Studio: Remain In Light

Regie: Olivier Assayas
Met: Juliette Binoche, Kristen Stewart, ChloŽ Grace Moretz, Brady Corbet, Johnny Flynn, Lars Eidinger

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2014

Leeftijd:
12

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461873392


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij