:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ZALAVA
ZALAVA
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-10-17
FILM
Zalava is de naam van een Iraans-Koerdische dorp waar de tijd is blijven stilstaan. Nooit zien de inwoners ervan iemand van buitenaf, en hun hele handel en wandel draait rond hun eigen gemeenschap die bestaat uit voormalige nomaden, wiens leven in het teken staat van bijgeloof. De film van Arsalan Amiri voert je terug naar 1978. Maar dat is niet meer dan een getal, want op een plastic stoel of een patrouillerende jeep na zou het daar even goed 1778 kunnen zijn.
Het hele dorp staat in rep en roer als een groep zigeuners in het dorp een allesvernietigende demoon hebben achtergelaten. De stoere sergeant Massoud (Navid Pourfaraj), die niks moet weten van dit soort prietpraat, ziet zijn kans schoon om naar het dorp te trekken om er als volksheld eindelijk de hand te kunnen vragen van zijn jeugdliefde, de dokteres Maliheh (Hoda Zeinolabedin). De dorpelingen zijn niet bij de pakken blijven zitten, en hebben de duiveluitdrijver Amardan (Pouria Rahimi Sam) ingehuurd, die er met veel wilde gebaren in geslaagd is om de kwade geest in een lege augurkenpot op te vangen. Massoud denkt dat hij het dorp, en vooral zichzelf, een dienst kan bewijzen door er hun van te overtuigen dat de  exorcist een geboren charlatan is. Massouds plan mislukt volledig, want de inwoners van het dorp keren zich tegen hem.
Zalava schuurt qua onderwerp dicht aan bij de horror, maar schrikwekkende beelden zie je niet. Wel is het eerder een zwarte komedie die de draak steekt met het bijgeloof, waarmee regisseur Arsalan Amiri de filmfestivals van Rotterdam en Venetië wist te charmeren. Wie denkt dat hij met Zalava een traditionele horrorfilm zal zien en alleen maar voor dat soort cinema open staat, houdt zich dan ook maar beter op de vlakte, ofschoon dit intrigerende wereldcinema is die je een stukje cultuur laat zien waar je als normale Westerling geen weet van hebt. Ondanks de soms complexe symboliek is Zalava een vrij eenvoudige film om te volgen en is de korte speeltijd van 90 minuten een voordeel.

BEELD EN GELUID

Zalava is een kleine fijne titel die op dvd is uitgebracht bij Remain In Light. Dit is een film die het vooral van zijn omgevingsbeelden moet hebben en die zien er, ondanks het feit dat "dit maar een dvd is", best wel indrukwekkend mooi uit. De film heeft veel donkere gedeelten en ook die zien er vrij mooi uit en zie je steeds nauwkeurig wat er zich afspeelt. De geluidsband is een sobere Dolby Digital 5.1 met naast wat flarden traditionele muziek, dialogen die in het Perzisch en Koerdisch worden gesproken.
EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Zalava is een aangename Iraanse zwarte komedie die met het horrorgenre speelt, ook al moet je je niet aan typische scènes uit dit genre verwachten. Evenwel is het een must voor wie zin heeft in wereldcinema met een luchtig tintje.cover
Studio: Remain In Light

Regie: Arsalan Amiri
Met: Pouria Rahimi Sam, Mahsa Hejazi, Navid Pourfaraj, Payam Bavili, Sajjad Dolati, Fereydoun Hamedi, Hoda Zeinolabedin, Baset Rezaei.

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
9789461879080


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Koerdisch / Perzisch Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij