:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PATRICK, DE
PATRICK, DE
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-09-01
FILM
De Patrick is de naam van de debuutfilm van Tim Mielants geworden, maar het had even goed De Hamer kunnen heten, want daar draait het hem in feite allemaal om. Na een prachtige carrière van televisiereeksen zoals Code 37 en Peaky Blinders waagt de Vlaming zich deze keer aan een langspeelfilm. En of dat gelukt is! De Patrick zal natuurlijk voor eeuwig en altijd de film zijn waarin je een hoop lullen en kutten te zien krijgt van bekende Vlamingen en Nederlanders, want het verhaal speelt zich af op een nudistenkamp ergens in de Ardennen, maar de film is gelukkig meer dan dat! Een soort van neo noir, maar dan op zijn Vlaams!
Patrick (Kevin Janssens) is al 38, maar hij woont nog steeds thuis met zijn moeder Nelly (Katelijne Damen) en vader Rudy (Josse De Pauw). Het wordt nooit zo uitgesproken, maar Patrick heeft een sterk autistisch kantje. Als alles lekker loopt, dan merk je niks, maar neem je ook maar één puzzelstukje weg, dan wankelt zijn hele wereld. En dat gebeurt dus wanneer één van zijn hamers uit zijn werkplaats verdwijnt. Voor de andere nudisten is het niet meer dan een ordinair werktuig dat je in een oogopslag kan vervangen, maar voor Patrick is het een essentiële bouwsteen van zijn leven, en hij doet er alles aan om de hamer terug te krijgen. Maar misschien heeft de diefstal wel iets te maken met de dood van zijn vader, waardoor Herman (Pierre Bokma, ook in zijn blootje) samen met zijn vrouw Liliane (Ariane van Vliet), die zich maar al te graag laat berijden door Patrick, er alles aan doen om het nudistenkamp over te kunnen nemen. Volgens Herman is Patrick helemaal niet in staat om het bedrijf te leiden.
In deze Vlaamse film toont Mielants op een humoristische, maar tegelijkertijd vrij gevatte wijze de kleinburgerlijkheid van ons landje. Sommige scènes zijn ronduit hilarisch, maar geven tegelijkertijd een wel zeer realistisch gevoel weer van hoe de maatschappij in zichzelf gekeerd is. De acteerprestaties zijn van het allerhoogste niveau, en wederom toont Kevin Janssens dat hij van alle markten thuis is, zelfs wanneer hij een rol van een wereldvreemde kwast moet vertolken.

BEELD EN GELUID
Deze Vlaamse film met een Nederlands kantje verscheen via Remain In Light. De film speelt zich ofwel op het nudistenkamp of in een caravan af, en van donkere scènes (en alle euveltjes die daarmee gepaard kunnen gaan) is geen sprake. Het gaat om een standaard-dvd die voldoet aan alle verwachtingen, ook al is de detaillering soms iets te oppervlakkig. De geluidsband is een Vlaamstalige Dolby Digital 5.1 die voorzien is van Nederlandse ondertitels.
EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze disk.

CONCLUSIE

De Patrick is een enorme frisse wind in de Vlaamse cinema die zich afzet tegen alle clichés en toont dat het ook anders kan, zelfs al moet je daarvoor anderhalf uur naar de lul van Kevin Janssens zitten staren.cover
Studio: Remain In Light

Regie: Tim Mielants
Met: Kevin Janssens, Hannah Hoekstra, Jemaine Clement, Pierre Bokma, Jan Bijvoet

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2019

Leeftijd:
12

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5414937033751


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Vlaams Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij