:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CIDER HOUSE RULES, THE
CIDER HOUSE RULES, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-06-13
FILM
The Cider House Rules vertelt het verhaal van de kliniek annex weeshuis van dr. Wilbur Larch (Michael Caine), waar de dokter zich niet alleen bezig houdt met verloskunde, maar ook al eens ongewenste kinderen opvangt, en zelfs al eens een illegale abortus uitvoert, al was het alleen al maar om te voorkomen dat er weer eens een jonge aanstaande ongewenste moeder arriveert die met breipriemen een doe-het-zelfabortus heeft willen plegen en vervolgens sterft aan een darmperforatie. Homer Wells (Tobey Maguire) is het weeskindje dat nooit werd opgehaald, zoals velen in het weeshuis overigens, maar die zich opgewerkt heeft tot de rechterhand van dr. Larch. Die ziet in Homer zijn ideale opvolger, alhoewel Homer nooit formeel geneeskunde heeft gestudeerd en alles hands on van zijn mentor heeft geleerd, maar Homer voelt het verlangen om de wereld zelf te ontdekken, zonder bemoeienissen of externe druk. Wanneer een jonge vrouw, Candy Kendall (Charlize Theron), samen met haar vriend, soldaat Wally Worthington (Paul Rudd), aanklopt voor een abortus die in een compleet verkeerde fase in hun leven komt, besluit Homer hen te volgen en mee te gaan helpen in de fruitpluk op het bedrijf van haar vader (J.K. Simmons).
Wanneer Wally verscheept wordt naar de oorlog - Homer werd afgekeurd wegens een te zwak hart - bloeit er niet alleen een romance tussen Homer en Candy, hij wordt ook nog eens met zijn verantwoordelijkheden geconfronteerd nadat blijkt dat de zwarte opziener van de appelboomgaard, Mr. Rose (Delroy Lindo), een kind heeft verwekt bij zijn eigen dochter (Erykah Badu). De stouterik. Homer komt voor de verscheurende keuze te staan over hoe hij de rest van zijn leven moet invullen, en dat begint met zijn eerste abortus.

The Cider House Rules
is duidelijk op literaire leest geschoeid, in dit geval een verfilming van het gelijknamige boek van John Irving, en is een typisch produkt van het kwaliteitslabel dat Miramax op het einde van de jaren '90 was, vooraleer producent Harvey Weinstein in ongenade viel en in zijn val de hele filmstudio met zich de dieperik introk. The Cider House Rules is ambitieus en straalt prestige uit; de prent werd dan ook genomineerd voor zeven Oscars en won die voor beste bewerkte scenario en beste acteur in een bijrol (voor de onnavolgbare Michael Caine), maar moest in de categorie beste film American Beauty met de eer laten lopen. The Cider House Rules had zeker die eer ook verdiend, want naast het feit dat er ronduit briljant geacteerd wordt, is het een prachtige tijdsevocatie van het New England van de jaren '40. Wellicht heeft de anti-abortuslobby ook een vinger in de pap gehad om de film als controversieel te laten bestempelen, maar wie dit coming of age-verhaal aan de kant schuift als een banaal politiek statement, heeft waarschijnlijk de essentie van de prent niet te pakken.
In feite gebeurt er niet zo heel veel in de film, behalve dan een goede en trage karakteropbouw, en de middelste act van de film, waarin Wally naar het front is en Homer en Candy naast appeltjes ook andere dingen beginnen te plukken, is wellicht iets te lang uitgesponnen om een perfecte score te garanderen, maar regisseur Lasse Hallström heeft zijn best gedaan om het ingewikkelde boek van John Irving toch tot een goed doorgekookte brok te verwerken. Uit het audiocommentaar weten we overigens dat het op punt stellen van het scenario een heikel punt was waaraan veel lezingen vooraf zijn gegaan. The Cider House Rules is een eerlijke prent die drijft op emoties, gelukkig niet de zoetsappige soort, die u beslist moet ontdekken.
BEELD EN GELUID
The Cider House Rules is lange tijd out of print geweest, maar Paramount heeft in Amerika de prent van Miramax opnieuw uitgebracht, zij het op een regio A-schijf. Lang geleden bracht H.O.M. Vision in onze contreien een dvd uit, maar ook deze is inmiddels al lang out of print, en zelfs op rommelmarkten is het al flink zoeken geblazen. De film is al meer dan twintig jaar oud, maar de print ziet er nog meer dan behoorlijk uit, met vooral zeer mooie natuurscènes in de haast bucolische omgeving waarin Homer zijn nieuw bestaan probeert op te bouwen. In donkere scènes, zoals in de hut - het Cider House uit de titel - waarin de seizoenarbeiders slapen, is veel diffuus licht te zien dat de kleuren iets verduistert, maar zeker blijft het palet voldoende gesatureerd en het geheel heeft een zeer fijne en natuurlijke look, met een beetje grain. Compressie is evenwel hier en daar wat aanwezig en zorgt op bepaalde plaatsen wat voor edge enhancement, maar alleszins letten alleen kniesoren zoals dvd-recensenten daar op. De Blu-ray is voorzien van een DTS-HD MA 5.0-track, waarbij dus de subwoofer niet gebruikt wordt; niet dat we daar zaten op te wachten. De surrounds beperken zich tot occasioneel het gerammel aan een oldtimerwagen die door een bocht scheurt, omgevingsgeluiden bij de seizoensarbeiders die appels plukken, maar vooral de muziekscore van Rachel Portman, één van mijn favoriete filmcomponisten, blijft zeker hangen nu we deze niet langer op dvd met PAL-speedup moeten beluisteren. Daarnaast zijn de dialogen overal goed verstaanbaar, en feitelijk is dat in een film als deze het belangrijkste.

EXTRA'S

Voor zover we kunnen nagaan bevat deze Blu-ray dezelfde bonusmaterialen als de dvd destijds. Er is eerst en vooral een audiocommentaartrack die ingesproken werd door regisseur Lasse Hallström, auteur John Irving, die als screenwriter voor zijn eigen verfilming fungeerde, en producent Richard N. Gladstein. De track is vooral interessant voor wie wil weten hoe een novelle naar een film vertaald wordt, en welke noodzakelijke adaptatiekeuzes daarbij gemaakt dienen te worden. Dan is er de documentaire The Cider House Rules: The Making Of An American Classic (22:09) die helaas wat kort is, maar het gewone promotionele praatje van gewoonlijk overstijgt, onder meer door enkele soundbites van niet alleen acteurs, regisseur en auteur, maar ook van collega-auteur Stephen King. Er volgen vijf verwijderde scènes (8:48) en een trailer (2:31), en er staat als featurette ook aangekondigd dat u enkel bookmarks, bladwijzers dus, kan instellen, maar het nut daarvan ontgaat me. De film start ook (verplicht) op met enkele cross-promotionele trailers.
CONCLUSIE
The Cider House Rules is een kwaliteitsfilm waarin de acteurs het beste van zichzelf geven, en de prent kan pronken met hoge artistieke eigenwaarde en fijne uitwerking. Helaas zal u over regiovrije apparatuur moeten beschikken om deze prent tot u te kunnen nemen, maar er bestaat naar het schijnt ook een Spaanse versie die English friendly is.


coverStudio: Paramount

Regie: Lasse Hallström
Met: Tobey Maguire, Charlize Theron, Delroy Lindo, Paul Rudd, Michael Caine, Jane Alexander, Kathy Baker, Kate Nelligan, Kieran Culkin, Erykah Badu

Film:
9/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
A

Genre:
Coming-of-age

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1999

Leeftijd:
PG-13

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
191329203286


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.0

Ondertitels:
Engels, Spaans, Engels CC
Extra's:

• Audiocommentaartrack door regisseur Lasse Hallström, screenwriter John Irving en producent Richard N. Gladstein
• Documentaire "The Cider House Rules: The Making Of An American Classic"
• 5 verwijderde scènes
• Trailer
• Bookmarks
• Cross-promotionele trailers


Andere recente releases van deze maatschappij