:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PHOBIA!
PHOBIA! (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-05-13
FILM
Het is algemeen geweten dat de jaren '80 van de grote John Huston zijn mindere periode was. Je had de oorlogsvoetbalfilm Victory met Sylvester Stallone, de in de States compleet geflopte (maar bij ons succesvolle) musical Annie of het niet door iedereen gesmaakte Under The Volcano, maar het slechtste wat de man ooit deed was toch wel Phobia! uit 1980, een titel waarover maar weinig terug te vinden is, zelfs niet de juiste schrijfwijze. De ene schrijft het met een uitroepingsteken, de andere weer zonder, maar omdat het kaftje van de Blu-ray er een extra leesteken aan toevoegt, zullen wij dat ook maar doen. De thriller kon geen enkele criticus boeien, en het is dan ook een John Huston-titel die je zelden of nooit tegen komt, alleen maar om de collectie compleet te maken, en dat zal zonder twijfel ook de reden zijn waarom Kino Lorber deze titel uitbracht.
Phobia! is een thriller zonder bekende namen. De hoofdrol wordt wel gespeeld door Paul Michael Glaser, die ontzettend populair was als Starsky uit Starsky & Hutch, maar televisie is geen cinema en dat wordt in Phobia! pijnlijk bewezen. Het was Pauls eerste filmrol na de politieserie, en het is duidelijk dat hij niet in staat is om een film te dragen. Hij zet een strontvervelend personage neer dat geen emoties kan overbrengen en nog eens omringd wordt door een oerslecht scenario. Met zo’n combinatie kan het alleen fout aflopen, en dat is ook de richting waar deze film vanaf de eerste seconde in verdwijnt.

Dr. Peter Ross (Paul Michael Glaser) is een psychiater die criminelen mag gebruiken als proefkonijnen voor zijn nieuwe therapie, waarbij hij patiënten tracht te genezen van hun verschillende fobieën. De drie scenaristen, die met elkaar regelmatig in de clinch lagen (wat je overigens zeer goed kan merken), hadden anders wel genoeg fantasie. De ene leed aan claustrofobie, de andere aan pleinvrees of hoogtes en er zat zelfs iemand bij die op de kast springt als hij aan een slang denkt. De psychiater vindt dat je de patiënt van zijn fobie kan bevrijden door hem in contact te brengen met het object dat zijn angst aanwakkert. Hoewel zijn collega’s ernstige vragen hebben bij deze aanpak, laten ze hem verder begaan. Wel is het opmerkelijk dat iedere patiënt vermoord wordt met een doodsoorzaak die verband houdt met hun eigen fobieën.
John Huston mag dan wel de maker zijn van geniale klassiekers als The Maltese Falcon, The Treasure Of The Sierra Madre of The Misfits, toch merk je dat geen seconde in deze flauwe thriller die eerder doet denken aan een gedateerde televisiefilm dan aan een werk van een grootmeester. Gelukkig word je af en toe uit je slaap gewekt door een leuke achtervolging of een hondsbrutale ondervraging door de politie, maar voor de rest is Phobia! niet meer dan een gedateerd saai boeltje.

BEELD EN GELUID
Phobia! werd uitgebracht op Kino Lorber. Dit betekent automatisch dat het om een regiogebonden release gaat waar je een regiovrije speler voor nodig hebt. De film uit 1980 heeft een tamelijk verouderd beeld dat bij momenten vrij lelijk oogt. Alles is wel opgesmukt maar toch merk je enorm veel filmgrain en is er een vrij korrelig beeld in de (vele) donkere scènes. De release is voorzien van Engelse ondertiteling en met een weinig opvallende DTS-HD MA 2.0-band waar alles in één laag opgepropt zit, maar waar geen geruis in merkbaar is.
EXTRA'S
Naast een trailer vind je op deze Kino Lorber-release ook nog een audiocommentaar van Paul Corupe en filmhistoricus Jason Pichonsky terug. Daarnaast zijn er ook twee interviews op het schijfje te vinden. Er is er eentje met Susan Hogan dat zo’n klein kwartiertje duurt en eentje van vijf minuten met Lisa Langlois. Het is vrij grappig dat Susan best wel trots is op deze film, terwijl Lisa er zich eerder voor schaamt.

CONCLUSIE
Het valt moeilijk te begrijpen dat Phobia! een film is van John Huston. De grootmeester ontspoorde wel meer dan één keer in zijn latere jaren, maar deze psychologische thriller is toch wel het dieptepunt.coverStudio: Kino Lorber

Regie: John Huston
Met: Paul Michael Glaser, John Colicos, David Bolt, Patricia Collins, Lisa Langlois, Alexandra Stewart, Susan Hogan

Film:
4/10

Extra's:
4/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
A

Genre:
Thriller

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1980

Leeftijd:
R

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
738329227531


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Audiocommentaar van Paul Corupe en filmhistoricus Jason Pichonsky
• Interview Met Actrice Susan Hogan
• Interview Met Actrice Lisa Langlois
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij