:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> R.V.
R.V.
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-08-05
FILM
Robin Williams wordt terecht aangehaald als één van de grootste komische talenten ooit, maar zelden zag je hem aan het werk in pure onderbroekenhumor maar was hij meer de grootmeester in het creëren van typetjes met vaak een (tragi)komische inslag. Een uitzondering op de regel is het toch wel ondergewaardeerde R.V.,dat je best zou kunnen omschrijven als een Louis de Funès-film, maar dan op zijn Amerikaans.
Regisseur Barry Sonnenfeld die onder meer de drie Men In Black-films maakte liep al een tijdje met dit script rond. Zowel Chevy Chase, Tom Hanks, Bill Murray, Michael Keaton, John Travolta, Jim Carrey als John Goodman stonden op het verlanglijstje voor de hoofdrol, maar het werd uiteindelijk dus toch Robin Williams. De acteur heeft wel meerdere vergeten titels op zijn naam staan, en daar is deze R.V. jammer genoeg één van. Het is zeker geen volmaakte film en één die het moet hebben van scènes waarin bijvoorbeeld een camper pardoes het water in sukkelt of waarin de kaka voor de problemen zorgt, maar het is wel een ontzettend grappige komedie, en ook zoiets mag om van een voltreffer te spreken.
Bob Munro (Robin Williams) is wat je zou noemen een model-Amerikaan, maar door zijn drukke zakenleven voor een drankenbedrijf is hij het contact met zijn gezin verloren. Moeder Jamie (Cheryl Hines) zorgt bijna helemaal alleen voor haar twee tienerkinderen. De zestienjarige dochter Cassie (Joanna Levesque) begint zich te interesseren voor de jongens, terwijl haar irritante twaalfjarige broer Carl (Josh Hutcherson) zich alleen maar bezighoudt met gewichtheffen en het beluisteren van hiphop. De Munro's kijken uit naar een grote familiereis op Hawaï die het gezin opnieuw samen moet brengen. Wanneer Bobs baas Todd Mallory (Will Arnett) hem vertelt dat hij verplicht is om een fusievergadering in Colorado bij te wonen, krijgt de huisvader het briljante (nou ja!) idee om een camper te huren. Tot grote ontgoocheling van de rest van het gezin moet het strandzicht van Hawaï plaats maken voor de kale Rockies.

De filmaffiche verraadt dat er van alles misloopt, en de familie beleeft de ene dwaze stoot na de andere. Steeds botsen ze op de Gornickes, een gezin die bestaat uit vader Travis (Jeff Daniels), moeder Mary Jo (Kristin Chenoweth) en hun kinderen. Het vreemde gezin verdient de kost met autoklaxons aan de man te brengen die een bekend deuntje uit een televisieserie spelen als je ze aanzet. De zeer opdringerige familie is een soort van Brady Bunch, altijd goedgezind en steeds te pas en vooral te onpas te vinden voor een liedje met de banjo. De Munro's hebben maar één doel, en dat is zo snel mogelijk van deze vervelende bende af te raken.
R.V. heeft een ontzettend grappig script dat gedragen wordt door de hele cast. Williams is naar zijn doen zeer ingetogen en vrij geloofwaardig als onbeholpen huisvader die het allemaal wel goed meent, maar met iedere daad verder van zijn doel verwijderd raakt. RV is dus zeker geen one-man-show van Williams, waarin getoond wordt dat Jeff Daniels (tof dat we hem nog een keer mogen zien!) een verdomd goede komiek is.

BEELD EN GELUID

Deze komedie verscheen op dvd bij Sony. Omdat het een film is die bijna volledig uit buitenopnames bestaat en kan profiteren van bonte kleuren, is dit een transfer die meer dan behoorlijk scoort. De detaillering is standaard en in bepaalde vergezichten ook wat wazig, toch loont het meer de moeite om deze titel mee te pikken als je hem ergens vindt tegen een weggeefprijsje. De geluidsband is eveneens standaard met effecten die wel goed hoorbaar zijn, maar verstopt zitten tussen het gekwebbel en de popmuziek.
EXTRA’S
Er staat wel extra bonusmateriaal op deze dvd, maar veel stelt het niet voor. Er is een commentaarband met regisseur Barry Sonnenfeld en voor de rest zijn het vijf korte featurettes die je meer promofilmpjes zou kunnen noemen. In Barry Sonnenfeld: The Kosher Cowboy geeft de cast en de crew gedurende negen minuten schouderklopjes aan de cineast. In JoJo: The Pop Princess gaat men vier minute dieper in op actrice JoJo Levesque, die ook een popster blijkt te zijn, niet dat we dat wisten! In het elf minuten durende RV Nation: The Culture of Road Warriors babbelt de crew over wat je zo al kan doen met een camper en hoe het was om een film op te nemen in zo’n voertuig. In Robin Williams: A Family Affair wordt vijf minute aandacht geschonken aan de acteur en wie alles wil weten over de kaka in de film kan zich drie minuten laven aan The Scoop on Poop.

CONCLUSIE
R.V. is zeker niet Robin Williams grand cru, maar wie zin heeft in een aanstekelijke komedie met grappen waar je je hersen niet voor hoeft te pijnigen, heeft met deze komedie een goede titel beet.cover
Studio: Sony Pictures HE

Regie: Barry Sonnenfeld
Met: Robin Williams, Cheryl Hines, Jojo, Josh Hutcherson, Jeff Daniels, Kristin Chenoweth

Film:
7,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
AL

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609683608


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar Van Barry Sonnenfeld
• Verwijderde Scenes en Bloopers
• Barry Sonnenfeld: The Kosher Cowboy
• JoJo: The Pop Princess
• RV Nation: The Culture of Road Warriors
• Robin Williams: A Family Affair
• The Scoop on Poop

Andere recente releases van deze maatschappij