:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ESCAPE FROM L.A.
ESCAPE FROM L.A. (UHD)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-08-29
FILM
Over Escape From New York uit 1981 is iedereen het er roerend over eens dat het één van de beste cultfilms ooit is, maar er zijn maar bitter weinig mensen die iets goeds te zeggen hebben over de sequel Escape From L.A. Het was één van de laatste films waarin enfant terrible John Carpenter nog op een groot Hollywoodbudget kon rekenen. Vandaag staat de film geboekt als cult (grotendeels omdat het om een film van John Carpenter gaat), maar destijds was hij een gigantische flop waarin de producers vijftig miljoen dollar hadden geïnvesteerd en waarvan naar verluidt tien miljoen dollar in de zakken van hoofdrolspeler Kurt Russell verdween.
In het beste geval kun je dit vehikel met de mantel der liefde bedekken, want wie ook maar een klein plaatsje in zijn hart heeft vrijgehouden voor cinema, smelt wanneer hij de openingstune hoort, wat immers niet meer dan een modene variant is op het thema van Escape From New York.

Dit vervolg is misschien wel één van de grappigste die Carpenter ooit heeft gemaakt (en hangt af van in welke bui je bent), maar het is zonder twijfel ook één van zijn slechtste. Kurt Russell kruipt opnieuw in de huid van outlaw Snake Plissken. Deze keer speelt het verhaal zich in 2013 af, en is Amerika een tirannieke staat geworden. Door een helse aardbeving is Los Angeles van het continent losgescheurd. Het gewezen filmparadijs doet nu dienst als een plaats waar al het uitschot definitief naartoe wordt gebracht. Dit feit alleen al was voor heel wat critici een teken dat de regisseur de filmstad een veeg uit de pan wilde geven. Zelf ontkent hij dat in alle talen, maar iedereen weet dat de sterregisseur zich nooit naar de wetten van Tinseltown heeft willen gedragen, en het grapje op het einde over één of ander attractiepark in Parijs zegt genoeg.
Het verhaal is te stom voor woorden: de dochter van de Amerikaanse president heeft een apparaat gestolen waarmee ze de aarde kan vernietigen, en Snake Plissken moet dat in handen zien te krijgen. Nog erger is het met de special effects gesteld, en op een 4K-schijfje zien die er sowieso nog lulliger uit. Carpenter is wel een beetje de koning van de B-film, maar nog nooit zag je in zijn films zo duidelijk dat de gebouwen gewoon van karton zijn gemaakt. We hebben het nog niet eens over de kinderachtige duikboten en helikopters! Door zijn naam kon Carpenter op een immense cast van supersterren rekenen zoals Cliff Robertson als een Trump-achtige president, Peter Fonda waar niks mee gedaan wordt, Steve Buscemi die irriterend slecht speelt en als allerdomste zet: Pam Grier als een travestiet.
De film werd een fiasco en na het sciencefiction-vehikel Ghosts Of Mars was het zo goed als afgelopen met Carpenters carrière, ofschoon zijn laatste (The Ward) een prachtige terugkeer naar zijn Halloween-dagen is.

BEELD EN GELUID
In deze combopack zit zowel de 4K als de Blu-ray. Ideaal dus om een vergelijking te maken tussen de twee, maar we zien al vlug dat het gaat om twee slechte transfers. Of anders gezegd, dit is een film waar Paramount maar weinig moeite voor gedaan heeft om er iets moois van te maken. Gewoon persen op de schijfjes en de naam van John Carpenter doet de rest. Heel wat scènes zijn ontzettend wazig en onduidelijk. Het blijft wel genietbaar ook al zijn de kleurtinten voornamelijk grijs, maar of je daar nu 30 euro extra moet voor neertellen, is een andere kwestie, want je ziet nauwelijks het verschil tussen de twee transfers. De geluidsband is degelijk maar mist echt wel diepte waardoor de vele vuurgevechten al gauw op de zenuwen werken. Kortom, dit is een 4K waarmee je mensen die twijfelen over de meerwaarde ervan niet onmiddellijk mee zal kunnen overtuigen.
EXTRA’S
Deze Blu-ray is beschikbaar in een gewone 4K en een limited edition. Veel verschil is er niet, beiden hebben een trailer en de gelimiteerde versie bevat een prachtige poster, wat stickers en een pak lobbycards, maar voor de rest staat er niets op dit schijfje. Zelfs geen simpele commentaarband. Foei Paramount!

CONCLUSIE
Escape From L.A. is een zeer matig vervolg op een iconische film die uitblinkt in onkunde, ook al draagt het de naam van John Carpenter. Je moet echt fan zijn om deze op 4K te kopen, zeker als je weet dat die nauwelijks verschilt van de Blu-ray.coverStudio: Paramount

Regie: John Carpenter
Met: Kurt Russell, Steve Buscemi, Stacy Keach, Peter Fonda, Pam Grier

Film:
5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
U.K.

Jaar:
1996

Leeftijd:
15

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5056453202671


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Deens, Fins, Spaans, Portugees, Engels
Extra's:
• Trailer
• Poster
• Stickers
• Lobbycards

Andere recente releases van deze maatschappij