:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BUNNY LAKE IS MISSING
BUNNY LAKE IS MISSING (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-10-06
FILM
"I do not welcome advice from actors; they are here to act." (Otto Preminger)

Hoewel Otto Preminger tot in de late jaren '70 films zou blijven regisseren, lagen zijn hoogtepunten toch in de jaren '40 en '50, en dat zowel op succes- als kwaliteitsvlak. Bunny Lake Is Missing uit 1965, dat door de critici nogal onverschillig werd ontvangen, zorgde voor geen vuurwerk aan de kassa, maar met de jaren kreeg dit drama meer en meer appreciatie. Zelf vond Preminger deze film ook niet zijn sterkste, maar tegenwoordig is dit Brits-Amerikaans psychologisch drama dat taboes als incest en de moord op een kind aanhaalt, een cultfilm geworden.
Preminger was berucht voor zijn dominante persoonlijkheid waardoor medewerkers hem de bijnaam "Otto the Terrible" en "Otto the Ogre" schonken, hoewel later bleek dat dit niet meer dan een pose was waarmee de cineast niet alleen de boekjes haalde, maar ook zijn cast en crew stevig mee onder controle had. Vaak vonden acteurs hem een bullebak waar je maar beter naar luisterde, hoewel Carol Lynley (de hoofdrol speelster uit Bunny Lake Is Missing) beweert dat de zogezegde ongelikte beer in feite één van de vriendelijkste mannen was waarmee ze ooit samenwerkte. Mogelijkerwijs zei ze dit omdat Preminger één van de weinige cineasten was die volop in haar acteertalent geloofde. Lynley kon je wel altijd wel aan het werk zien (ze was zelfs één van de hoofdrolspeelsters in The Poseidon Adventure), maar eigenlijk stond ze steeds aan de zijlijn. Preminger was een regisseur die steeds nieuwe wegen insloeg en er plezier in vond om heilige huisjes omver te schoppen. Technisch gezien stond hij bekend voor het gebruik van lange takes die meestal uit dialogen bestonden, waarin zo weinig mogelijk werd geknipt, een filmtechniek waarvoor ook John Ford werd gelauwerd.
De zwart-witfilm is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 1957 van Merriam Modell. In het boek speelt alles zich af in New York, maar Preminger verplaatste het verhaal naar Londen, omdat hij daar graag werkte. Preminger koos niet voor de typische Londense locaties, maar hij pikte er een echt schoolgebouw uit of een riant huis dat eigendom was van de vader van de schrijver Daphne du Maurier. Preminger vond de roman allesbehalve geloofwaardig, en veranderde daarom heel wat verhaallijnen. Bij Bunny Lake Is Missing is het alweer een kwestie dat hoe minder je bij aanvang weet, des te groter het filmgenot wordt. Maar zoals de poster en de filmtitel verraadt, is hier een jonge moeder (Carol Lynley) op zoek naar haar vermiste dochter Bunny Lake. Haar broer (Keir Dullea) probeert haar daarbij te helpen door de politie in te schakelen, die een onderzoek start dat onder leiding staat van inspecteur Newhouse (Laurence Olivier). Niets blijkt uit de afgelegde verklaringen te kloppen, want op school kan niemand zich herinneren dat ze er ooit Bunny Lake hebben gezien.
No one admitted while the clock is ticking” is één van de taglines op de filmposter, en dat moest je zeer letterlijk nemen, want eens de film begon, werd er in de bioscoopzaal geen publiek meer toegelaten. Het was een marketingtruc die bedacht werd door Alfred Hitchcock voor Psycho uit 1960. Qua succes deed Bunny Lake Is Missing het echter een behoorlijk pak minder dan het relaas van Norman Bates, hoewel deze bij momenten ijzersterke psychologische thriller qua sfeer dicht aanleunt bij Repulsion van Roman Polanski, dat eveneens in 1965 uitkwam. Dat is niet alleen te danken aan het talent van Preminger, maar ook aan de ravissante vertolking van Carol Lynley, van wie je je afvraagt waarom ze niet bekender is geworden. Ooit werd er overwogen om deze film met Reese Witherspoon in een nieuw jasje te steken, maar gelukkig heeft men dit onzinnig idee laten varen.

BEELD EN GELUID
Deze klassieker verscheen op Blu-ray via Indicator/Powerhouse, en dat staat garant voor kwaliteit. Het origineel negatief kreeg een 4K-restauratie en dat levert een prachtig beeld op. De film is zwart-wit, waarbij alles is tot in de puntjes geperfectioneerd is, en dat merk je zowel in de detaillering als het schaduwspel. De film is voorzien van Engelse ondertiteling.
EXTRA’S
Wie houdt van het beluisteren van een commentaarband krijgt hier één te horen met drie filmhistorici die zich over deze titel buigen. Naast een fotogalerij en een hele resem trailers, vind je hier twee interviews. Het spreekt voor zich dat men heeft moeten kiezen uit zij die nog in leven zijn. Zowel Carol Lynley als Clive Revill (die hier maar een kleine rol speelt) overlopen in een gesprek hun carrière.

CONCLUSIE

Bunny Lake Is Missing is waarschijnlijk zo’n film die je wel van titel kent, maar nog nooit zag. In deze uiterst intrigerende psychologische thriller van meestercineast Otto Preminger zet een radeloze moeder de speurtocht in naar haar verloren kind, waarbij Preminger provocerend het ene taboe na het andere breekt.coverStudio: Indicator / Powerhouse

Regie: Otto Preminger
Met: Laurence Olivier, Carol Lynley, Keir Dullea, Martita Hunt, Anna Massey, Clive Revill

Film:
8,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Psychologische
horror

Versie:
U.K.

Jaar:
1965

Leeftijd:
12

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060697920086


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar van filmhistoricus Lem Dobbs, Julie Kirgo en Nick Redman
• Carol Lynley Remembers
• Clive Rivell Remembers
• Trailers en fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij