:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DRIVE A CROOKED ROAD
DRIVE A CROOKED ROAD (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-10-24
FILM
Drive A Crooked Road maakt deel uit van de Columbia Noir #1-box, waartoe ook Escape In The Fog, The Undercover Man5 Against The HouseThe Garment Jungle en The Lineup behoren.

Volgens Martin Scorsese, die op deze disk overigens de film inleidt, is Drive A Crooked Road uit 1954 één van de meest onderschatte misdaadfilms, woorden die hij ook gebruikt voor de regisseur Richard Quine. Marty heeft het twee keer bij het rechte eind, want hoewel dit een film is die je zelden in lijstjes aantreft, is dit toch een misdaadthriller om van te smullen, inclusief waanzinnige actiescènes met snelle wagens.
Auto’s spelen dan ook een essentieel deel in deze thriller, die geschreven werd door Blake Edwards. De naam van Edwards klinkt misschien wel vreemd omdat hij later één van de onbetwiste koningen van de komedie zou worden, maar naast de Pink Panther-films of The Party maakte de echtgenoot van Julie Andrews ook het fel ondergewaardeerde Experiment In Terror, met in de hoofdrol de ravissante Lee Remick die ook bij Indicator/Powerhouse als Blu-ray werd uitgebracht.

Eddie Shannon (Mickey Rooney) is een onderdeurtje. Een automechanieker die als geen ander weet wat je moet doen om een wagen terug aan de praat te krijgen, ook al droomt hij ervan om in Europa door te breken als autocoureur, hoewel hij weet dat dit door geldgebrek nooit zal gebeuren. Ook op zijn werk vlot het niet. Door zijn kleine gestalte wordt hij door de andere garagisten smalend met "Shortie" aangesproken, en zijn collega’s zijn er heilig van overtuigd dat de arme kerel nooit een mooie vrouw aan de haak zal kunnen slaan. Hoe kunnen ze weten dat Eddie na de werkuren op het strand ligt te flirten met de beeldschone Barbara Mathews (Dianne Foster)? Eddie kan het zelfs nauwelijks geloven dat hij de aandacht van zo’n blondine krijgt, alleen weet hij niet dat deze femme fatale ingehuurd wordt door een paar gangsters. Zij moet de arme Eddie zover krijgen dat hij de twee boeven wil meehelpen bij het beroven van een bank, en dat als chauffeur.
Qua verhaal gelijkt Drive A Crooked Road wat op The Killers uit 1946 met Burt Lancaster en Ava Gardner, en die later opnieuw werd gemaakt met Lee Marvin, John Cassavetes, Angie Dickinson en (jawel) Ronald Reagan. Origineel moest het ook niet zijn, want deze film, die amper 80 minuten duurt, was in de eerste plaats bedoeld voor de drive-in’s. Grote successen maakte regisseur op Paris When It Sizzles en How To Murder Your Wife niet echt, maar de man was in de eerste plaats de ontdekker van Mickey Rooney. Het hoefde dan ook niemand te verbazen dat Rooney de hoofdrol kreeg voor Quines film. Anderzijds was het even wennen, omdat de gewezen kindacteur vooral te zien was in komedies of in Broadway-musicals. De casting van Rooney was evenwel een geniale zet. Als het moet is hij een harde jongen, maar wel één die door zijn atypische gangsterlook de nodige sympathie krijgt.

Qua stijl leunt de film het dichtst aan bij de film noir. Volgens specialist Eddie Muller, en die zal het wel weten, is het strandhuis van Malibu uit deze film ook gebruikt in de klassiekers Tension en 711 Ocean Drive. Iedere film noir heeft een femme fatale nodig om van in zwijm te vallen, en die wordt perfect geleverd door Dianne Foster. Foster is een zo goed als onbekende naam die je wel eens in films zag opduiken met naast haar bekende mannen als Dean Martin of Burt Lancaster, toch bleef de grote doorbraak uit en trok ze zich uiteindelijk van het Hollywood-toneel terug door met een tandarts te gaan trouwen. Ook niet onbelangrijk zijn de spannende scènes met de auto. Die zien er misschien wat kneuterig uit, maar hebben nog altijd meer impact dan de CGI-wagentjes van Vin Diesel. Kortom je hebt alle troeven in handen om te spreken van een klein pareltje.

BEELD EN GELUID

Waren we iets minder te spreken over Escape In The Fog, dan moeten we bij deze film het tegenovergestelde zeggen. Deze zwart-witfilm is volledig gerestaureerd. Hoewel de cameravoering vrij standaard is, oogt deze transfer toch prachtig en is er een perfect evenwichtig tussen de donkere en de lichtere kleurelementen. Net zoals alle andere titels is ook deze film voorzien van Engelse ondertiteling.
EXTRA’S
Voor de echte info over de film moet je wederom naar het boekje, maar verder bevat het schijfje toch een paar leuke extra’s. Voor de liefhebbers is er een audiocommentaar met filmcriticus Nick Pinkerton, een fotogalerij en een trailer. Wie van de zotte fratsen van The Three Stooges houdt, krijgt met Higher Than A Kite alweer een kortfilm. En uiteraard is de leading man hier Mickey Rooney. Er is een audio-interview met hem via The Guardian Interview With Mickey Rooney, en wie nood heeft aan wat unieke foto’s van de man, kan terecht bij Screen Snapshots: Mickey Rooney.

CONCLUSIE

Drive A Crooked Road is een obscure, maar wondermooie parel binnen het film noir-genre, waarin een goedgelovige kerel (Mickey Rooney) zwicht voor de mooie ogen van de dame (Dianne Foster) die hem van eerlijke garagist naar een bankovervaller doet transformeren.coverStudio: Indicator / Powerhouse

Regie: Richard Quine
Met: Mickey Rooney, Dianne Foster, Kevin McCarthy, Jack Kelly

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Misdaad

Versie:
U.K.

Jaar:
1954

Leeftijd:
12

Speelduur:
83 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5060697921205


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels LPCM Mono 1.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar met filmcriticus Nick Pinkerton
• The Guardian Interview With Mickey Rooney
• Screen Snapshots: Mickey Rooney
• Higher Than A Kite
• Fotogalerij
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij