:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PETER RABBIT
PETER RABBIT (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2022-11-16
FILM
Na de dood van zijn ouders heeft Peter Rabbit (James Corden) de zorg over zijn zusjes overgenomen: Mopsy (Elizabeth Debicki), Flopsy (Margot Robbie), Cotton-Tail (Daisy Ridley), alsook zijn ietwat dommige neef Benjamin Bunny (Colin Moody). De diertjes wonen in de tuin van schilderes Bea (Rose Byrne), en doen zich regelmatig te goed aan de groenten in de tuin van buurman McGregor (een onherkenbare Sam Neill). McGregor is ook diegene die de vader van Peter heeft gevangen en er vervolgens een pasteitje van gemaakt, en het ziet ernaar uit dat Peter dezelfde lotsbestemming is beschoren. De oude McGregor krijgt echter op het cruciale moment een hartaanval, en zijn huis wordt nagelaten aan zijn neef Thomas (Domhnall Gleeson). Die neuroot werkt bij Harrod's in Londen, en is gefrustreerd omdat een onbekwame medewerker boven zijn hoofd de promotie heeft gekregen waar hij feitelijk had op gehoopt. Een zenuwinzinking nabij, adviseert de personeelschef (Marianne Jean Baptiste) hem een tijdje het platteland toe, en het erven van het huisje van zijn oom kon niet op een geschikter moment komen.
Alhoewel. Bij afwezigheid van de oude McGregor hebben de diertjes het huis herschapen in een zwijnenstal, en Thomas krijgt al bij aanvang antipathie voor de viervoeters naast zijn deur en dan voor Peter, de aanstoker, in het bijzonder. Toch wordt Thomas verliefd op Bea, die de diertjes nauw in haar hart draagt, en telkens zij in de buurt is moet Thomas doen alsof hij ook dol is op de lieve konijntjes. Eens ze haar rug gedraaid heeft, komen de schrikdraad en de explosieven boven, en de ruzie escaleert in die mate dat het huisje van Bea er aan moet geloven.
De film van Will Gluck is niet meer dan deze pretendeert: een eigentijdse interpretatie van de Peter Rabbit-tekeningen van Beatrix Potter, waarbij meer dan eens wordt geïnsinueerd dat dit feitelijk Bea is, maar dan een eeuw later. Buiten de scènes in Harrod's is de film overigens geheel in Australië gefilmd, dus in Engeland zal u tevergeefs op zoek gaan naar het cottage van Beatrix Potter. De film is in dezelfde categorie onder te brengen als Babe en vooral Paddington, zij het met iets meer explosieven en Looney Tunes-achtige humor. De film is een hybride vorm van live-actie en animatie, en wonder boven wonder pakt die mayonaise deze keer. Gluck probeerde er een familievriendelijke prent van te maken, en alhoewel er tegen op te werpen valt dan in flashback het lot van vader Rabbit (pasteitje) redelijk gruwelijk is, houdt Gluck zich voor de rest braaf aan de regels van de familiefilm. Dit lukt aardig, maar toch bevat het scenario een paar slaptes die worden ingevuld met humor van het type football in the groin. Het stemmenwerk van de diertjes is vrij standaard en steekt niet voldoende boven de middelmaat uit om te spreken van memorabel werk, maar echt slecht wordt het nooit, en uiteindelijk wint de film het door een vlot verhaal, zeer goede animatie en actie die onderweg nergens inzakt.
BEELD EN GELUID
De 4K-presentatie weet goed de detaillering van de pels van de diertjes te capteren, en doet dat zonder dat er te veel wordt prijsgegeven dat ze in CGI gemaakt zijn - alleen de zingende duiven zien er iets te fake uit. Daarnaast is Peter Rabbit vooral een warme film met misschien iets te weinig kleurdiepte, en een iets te donkere huidtoon; van een cartooneske film verwacht je misschien soms wat meer overdreven pastelkleuren. Wellicht kan dit ook een artistieke keuze geweest zijn, want echt storen doet het niet. De Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track is volledig vergelijkbaar met de DTS-HD MA 5.1-track op de bijgevoegde Blu-ray. Er wordt spaarzaam omgesprongen met de surrounds, maar de effecten komen soms wel leuk uit de hoek, vooral wanneer de konijnen alle richtingen uit vliegen, of wanneer Thomas zijn doos explosieven bovenhaalt. Vooral de dialogen zijn helder en verstaanbaar, en worden niet overklast door de muziek; de soundtrack bevat overigens een paar merkwaardige keuzes, zoals een ingetogen cover van het nummer Rather Be van Clean Bandit, hier vertolkt door Marc Scibilia, We No Speak Americano van Yolanda Be Cool en Feel It Still van Portugal. The Man.
EXTRA'S
Het bonusmateriaal is vooral op de jongere kindertjes gericht, en bevindt zich volledig op de Blu-ray. Er is een videoclip Shake Your Cotton-Tail Dance Along (2:36) waarin het kleine grut een dansnummertje leert op de tonen van I Promise You, en een korte documentaire Peter Rabbit: Mischief in the Making (7:25) - zeg maar een elektronisch perspakket waarin de verfilming tot een hybride live action/animatiefilm van het werk van Potter centraal staat. Er is ook nog een kortfilm Flopsy Turvy (3:55) waarin Peters drie zusjes centraal staan, en er is een cross-promotionele trailer.

CONCLUSIE

Peter Rabbit is een vrij op veilig spelende familiefilm voor jong en oud, die weinig potten breekt maar anderzijds ook weinig controversieel materiaal bevat. De UHD gaat niet tot het uiterste, maar dat valt ook niet te verwachten van een eerder bescheiden productie.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Will Gluck
Met: Rose Byrne, Domnhall Gleeson, Sam Neill, Daisy Ridley, Elizabeth Debicki, Margot Robbie, James Corben, Sia

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Familiefilm

Versie:
Duitsland

Jaar:
2018

Leeftijd:
0

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4030521751354


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1
Duits DTS-HD MA 5.1
Italiaans DTS-HD MA 5.1
Japans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans, Arabisch, Turks
Extra's:
• Documentaire "Shake Your Cotton-Tail Dance Along"
• Documentaire "Peter Rabbit: Mischief in the Making"
• Kortfilm "Flopsy Turvy"
• Cross-promotionele trailer

Andere recente releases van deze maatschappij