:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Belgian Anti-Piracy Foundation >> NIEUWSBERICHT: ACTIES B.A.F.
NIEUWSBERICHT: ACTIES B.A.F.
Bron: Belgian Anti-Piracy Foundation - Datum: 2005-12-16 - Geplaatst door: Werner
Op 6 september 2005 slaagde de lokale politie van Brussel Centrum erin om drie piraten op heterdaad te betrappen. Dit kleinschalige netwerk verkocht voornamelijk gekopieerde DVD's in Brusselse cafés en tavernes. De politie kon de daders vatten terwijl zij hun illegale goederen trachtten te slijten in een café aan het Zuidstation. Tijdens de daarop verrichte huiszoekingen werden er 285 gekopieerde DVD's geconfisqueerd. Tevens kon de lokale politie van Schaarbeek de leverancier van deze piraten vatten op 14 oktober 2005. De agenten hadden dankzij een anonieme tip genoeg informatie om een huiszoeking te verrichten in een zijstraat van de Brabantstraat, die alom gekend is voor de verkoop van illegale goederen. Op het privé-adres van deze leverancier vond de politie een klein laboratorium dat uitgerust was voor het kopiëren van DVD's. Er werden een computer met 8 DVD branders in beslag genomen, 833 gekopieerde DVD's, 117 blanco DVD's en 174 lege doosjes. Hij verkocht deze gekopieerde DVD's aan een prijs van € 2,5 per stuk.

De federale politie van Charleroi controleerde in december vorig jaar de markt van Gilly, waar ze een marktkramer aantroffen die gekopieerde DVD's verkocht. Er werden een 200-tal films op DVD-R schijfjes en een 10-tal illegale PC-programma's onderschept. Momenteel is deze zaak nog in onderzoek bij de politie van Charleroi. Op 6 oktober werd dezelfde marktkramer opnieuw op heterdaad betrapt door de lokale politie van Hermeton et Heure terwijl hij wederom gekopieerde films aanbood. Een totaal van 879 gekopieerde DVD's en 2492 inlays werden in beslag genomen, zowel op de markt zelf als bij hem thuis. De DVD-R's zaten mooi geklasseerd op nummer in mappen en er was een lijst beschikbaar met vermelding van titel en genre, waaruit geïnteresseerden hun keuze konden maken.
Later in de maand oktober werd ook de lokale markt van Nivelles door de lokale politiediensten aan een controle onderworpen. Daarbij kon er opnieuw een marktkramer op heterdaad betrapt worden tijdens de verkoop van illegale DVD's. Op de markt die plaatsvond op 16 oktober werden er 1500 DVD-R's met films geconfisqueerd en bij een huiszoeking op het privé-adres van de piraat werden er nog maar eens een 1200-tal DVD-R's ontdekt, alsook nog 2 computers en 2 printers die dienden voor het massaal kopiëren van DVD's.

Tengevolge een klacht die BaF indiende bij de politie van Namen was deze laatste in staat een klein netwerk, actief in het Naamse, op te rollen. Deze positieve interventie dateert van 21 september. De piraten hadden een bloeiende business opgebouwd dankzij mond aan mond reclame en uitgebreide lijsten met filmtitels, die zowel de recentste als populairste films bevatten. Zij werkten uitsluitend op bestelling en konden rekenen op een redelijk uitgebreid cliënteel. Bij huiszoekingen op 2 adressen vond de lokale politie van Namen 851 gekopieerde DVD-R's, 330 blanco DVD's en 268 gekopieerde inlays. Deze interventie leidde een grootschalig onderzoek in waarbij recentelijk ook de grootste afnemers van deze piraten verhoord werden.

De eigenaar van een DVD-winkel werd op 26 oktober veroordeeld tot het betalen van een boete ten bedrage van � 11.000 en een schadevergoeding aan de leden van BaF voor de som van € 63.625. Tijdens een interventie in maart vorig jaar werden er in deze winkel 364 gekopiëerde DVD's geconfisqueerd. De rechtbank van Kortrijk ging over de hele lijn akkoord met het pleidooi van BaF en kende een schadevergoeding toe van € 125 per inbeslaggenomen drager, per producent en per distributeur. De rechtbank beval ook de publicatie van het vonnis in 3 Belgische kranten.

De West-Vlaamse politiedienst RIHO verrichttte op 17 april 2003 een huiszoeking waarbij 255 gekopiëerde PlayStation-spelletjes werden ontdekt. Deze zaak kwam voor de rechtbank van Kortrijk in september vorig jaar en resulteerde in een positief vonnis op 28 oktober 2005. Op strafrechtelijk vlak werd de beklaagde veroordeeld tot een opschorting van de straf voor 3 jaar. Wat de schadevergoeding betreft kende de rechtbank van Kortrijk de som van € 13.530 toe aan Sony Computer Entertainment Europe, de producent van PlayStation-games.