:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Belgian Anti-Piracy Foundation >> NIEUWSBERICHT: AKTIE TEGEN PEER TO PEER SERVERS
NIEUWSBERICHT: AKTIE TEGEN PEER TO PEER SERVERS
Bron: Belgian Anti-Piracy Foundation - Datum: 2006-02-23 - Geplaatst door: Werner
Gisteren werden in Zaventem de grootste peer-to-peer servers inbeslaggenomen door de federale politie van Brussel. Deze zogenaamde "Razorback"-servers waren goed voor één derde van alle downloadverkeer op het "eDonkey"-netwerk, voornamelijk gebruikt voor de uitwisseling van illegale bestanden.

De Brusselse federale politie slaagde er gisterenochtend in om 's werelds grootste peer-to-peer servers in beslag te nemen. De beheerder van de zogenaamde "Razorback"-servers werd voor ondervraging meegenomen. Ook de Zwisterse eigenaar werd gearresteerd.

De Belgian Anti-piracy Federation (BAF) en de MPA (Motion Picture Association) hebben eind 2004 het nodige bewijsmateriaal verzameld om het dossier te versterken. Vermits de eigenaar van de servers woonachtig is in Zwitserland, diende MPA daar een strafrechtelijke klacht in. De Zwitserse politie startte vorig jaar een onderzoek tegen de eigenaar van deze servers. Aangezien de servers in Zaventem waren gehuisvest, werden de Belgische autoriteiten erbij betrokken. Daarop gaf het Brussels parket opdracht aan het FCCU (Federal Computer Crime Unit) van de federale politie om deze servers in beslag te nemen.

De twee befaamde Razorback-servers hadden elk tot meer dan een miljoen simultane gebruikers en gaven toegang tot meer dan 140 miljoen illegale files waaronder films, tv-series, muziek, games en software.

Razorback werkt als een soort telefoonboek. De servers indexeren alle bestanden op de PC's van diegenen die zich ook maar tijdelijk aansluiten, d.w.z. dat zij aangeven waar al de bestanden (of stukken ervan) gelokaliseerd zijn. Als dus iemand een welbepaald bestand wil downloaden, verwijst - en verbindt - de server hem/haar met de computers van de andere gebruikers die het bestand ter beschikking stellen en delen. Om zich aan te sluiten op Razorback heeft men een softwareprogramma nodig zoals eMule.

Razorback zorgde voor één derde van alle downloadverkeer op het eDonkey-netwerk, een peer-to-peer netwerk dat sinds september 2000 bestaat en zich vanaf het prille begin heeft onderscheiden van alle andere peer-to peer netwerken. Op dit netwerk kan je voornamelijk alle grote illegale bestanden terug vinden zoals films, volledige TV reeksen, spelletjes en software en volledige muziekalbums.

De eigenaars van dergelijke servers maken zich medeplichtig aan de illegale verspreiding van auteursrechtelijk beschermde werken. Zij zetten immers aan tot het plegen van dergelijke inbreuken en leveren er ook de middelen voor aan. Ook genoot de eigenaar van de "Razorback" servers een groot financieel voordeel door het verkopen van advertentieruimte en het aanzetten van gebruikers tot het storten van "donaties".

Net nadat de Razorback servers offline gehaald werden, zag men onmiddellijk een daling van meer dan 500.000 users die van het eDonkey netwerk gebruik maakten.