:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Belgian Anti-Piracy Foundation >> NIEUWSBERICHT: STIJGING INBESLAGNAMES ILLEGALE GOEDEREN MET 30 %
NIEUWSBERICHT: STIJGING INBESLAGNAMES ILLEGALE GOEDEREN MET 30 %
Bron: Belgian Anti-Piracy Foundation - Datum: 2007-04-07 - Geplaatst door: Werner
INBESLAGNAME VAN ILLEGALE GOEDEREN MET 30 % GESTEGEN
- bijna 1 interventie per dag tegen filmpiraten
- piraten gemiddeld veroordeeld tot 100 euro per inbeslaggenomen dvd/cd
- 65 % van de dossiers betreffen aanbod van illegale bestanden op het Internet en online verkoop van gekopieerde films en games

De Belgian Anti-piracy Federation (BAF) heeft in 2006 in totaal 1058 piraterijdossiers onderzocht. In bijna 300 gevallen werd een interventie vanwege politie of douane bekomen tegen de piraten. Een derde hiervan zal leiden tot een rechtzaak. In 11 % van de bijna 300 interventies ging het om piraterij door particulieren, 6 % betrof videotheken en 12 % import/export van illegale kopieŽn. Van de behandelde dossiers in 2006 ging het in 661 gevallen (65 %) om Internetpiraterij. Zo'n 30 % van de rechtszaken in 2006 hebben geleid tot een veroordeling. In totaal werd er 1.137.867 Ä aan schadevergoeding toegekend en een totaal van 78.968 Ä aan boetes opgelegd door de rechtbanken (de grootste schadevergoeding bedroeg 317.700 Ä en de grootste boete 10.203 Ä). Let wel: in werkelijkheid int BAF slechts minder dan 10 % van de opgelegde schadevergoedingen. Vorig jaar werden er, voor het eerst sinds het ontstaan van BAF, gevangenisstraffen opgelegd voor inbreuken op de auteurswet. In vier dossiers veroordeelde de rechter de piraten tot een effectieve gevangenisstraf gaande van 1 tot 4 maanden.

In totaal werden meer dan 86.000 illegale goederen in beslag genomen, waarvan driekwart dvd's. Dit is een stijging met maar liefst 30 % ten opzichte van 2005 (59.807 inbeslaggenomen items). De toegekende schadevergoeding per illegale drager (dvd/cd) bedraagt gemiddeld 100 euro. Sinds de oprichting van BAF in 1985 zijn in totaal zo'n 2800 interventies ondernomen tegen piraten. Dat zijn er meer dan 2 per week.

Onze succesvolle acties tegen piraten zijn enkel mogelijk dankzij een intensieve samenwerking met politie, gerecht en douane. Daarom dat we, net zoals de voorbije jaren, ook dit jaar weer verschillende opleidingen en infosessies voor magistraten, politie en douane organiseren. Speciaal voor hen werd ook een handig boekje ontwikkeld, BAF News genoemd, dat begin april wordt verdeeld. Tegen eind 2007 plant BAF een specifieke campagne naar bioscopen rond de camcording problematiek, i.e. het illegaal opnemen van films in de bioscoopzaal.

Om het hoofd te bieden aan de alsmaar groeiende Internetpiraterij, tracht BAF met bepaalde ISP's (Internet Service Provider) rond tafel te zitten om hen aan te sporen actief mee te werken aan de strijd tegen piraterij en illegale aanbiedingen voor auteursrechterlijk beschermde bestanden en produkten te verwijderen. In januari werd bijvoorbeeld al een dergelijk akkoord afgesloten met de veilingsite eBay.

Over piraterij van films en videogames in BelgiŽ
Voor BelgiŽ wordt het verlies van de filmsector omwille van piraterij geraamd op minstens 30 miljoen euro (Keyman studie, 2005). Dit stemt overeen met zo'n 10 % van de omzet. Piraterij via het Internet is goed voor 80 % van het probleem. Op werelwijd vlak verliest de filmindustrie jaarlijks 6,1 miljard dollar aan inkomsten (bioscooop en dvd-verkoop) als gevolg van piraterij.

Wat videogames betreft, blijkt uit onderzoek (Keyman studie, 2005) dat 21 % van de gamers af en toe met gekopieerde games speelt en dat bijna de helft meer dan 15 illegale games per jaar downloadt of uitwisselt met vrienden. Het illegaal downloaden van televisieseries steeg in 2005 met 150 %.

Over BAF
De Belgian Anti-piracy Federation (BAF) is de organisatie die de
"home entertainment" sector (film & games) in BelgiŽ verenigt in de strijd tegen piraterij. BAF bestaat sinds 1985 en telt onder haar leden: Belgian Video Federation V.Z.W. (die lokale producenten en distributeurs zoals A-Film, Belga Home Video, R.T.B.F. ... groeperen), Buena Vista Home Entertainment N.V., Motion Picture Association, Paramount Home Entertainment International B.V., Sony Computer Entertainment Benelux B.V. (PlayStation), Sony Pictures Home Entertainment B.V., Twentieth Century Fox Home Entertainment B.V., Universal Pictures Benelux N.V., Warner Home Video Benelux B.V., Videodis N.V., V.F.D.B. (Vereniging van FilmDistributeurs van BelgiŽ).