:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Belgian Anti-Piracy Foundation >> NIEUWSBERICHT: PIRAAT MOET APPARTEMENT VERKOPEN
NIEUWSBERICHT: PIRAAT MOET APPARTEMENT VERKOPEN
Bron: Belgian Anti-Piracy Foundation - Datum: 2006-02-06 - Geplaatst door: Werner
Piraat moet appartement verkopen om schadevergoeding piraterij te betalen.$

Een man uit het Luikse Rocourt moest twee appartementen verkopen om de schadevergoeding te kunnen betalen die de rechtbank hem oplegde voor piraterij. Hij maakte deel uit van een trio dat veroordeeld werd tot een totaal van 83.468 aan schadevergoeding. Het vonnis werd in beroep bevestigd. De man baatte een videotheek uit en heeft al sinds 1998 een dossier bij BaF. Hij werkte samen met zijn broer, die de cd's en dvd's thuis kopieerde, en nog een derde persoon die de bestellingen klaarmaakte en per post verzond.

De gerechtelijke procedure tegen de man en zijn kompanen loopt al sinds 2001. In totaal werden meer dan 3000 items in beslag genomen waaronder modchips, PlayStation-games, PC-games, PC-software en een aantal films en muziek-cds.

Naast de schadevergoeding aan BaF werd het drietal ook veroordeeld tot het betalen van 19.284,60 schadevergoeding aan de overige burgerlijke partijen (Ifpi Belgium, Sabam en Microsoft).

Ondanks de zware straffen die piraten boven het hoofd hangen, denken vele mensen dat het "pirateren" van games, films en muziek ongestraft kan gebeuren. Het idee leeft nog steeds dat de pakkans vrijwel onbestaand is en dat de boetes wel meevallen. Wie op een zolderkamertje wat games kopieert, gaat er onterecht van uit dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen. Maar BaF volgt tips actief op en gaat zelf op zoek op het internet of in krantenadvertenties naar aanbiedingen van gekopieerde software of aanbiedingen om consoles om te bouwen. Voor alle duidelijkheid: ook het weggeven of ruilen van illegaal gekopieerde software is een misdrijf.