:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> Paramount >> PERSBERICHT: THE GODFATHER
PERSBERICHT: THE GODFATHER
Bron: Paramount - Datum: 2001-06-15 - Geplaatst door: Serge
De films:
Het verhaal van de drie Godfather films samenvatten is onbegonnen werk. Voor diegenen onder jullie die deze uitmuntende trilogie nog niet zouden gezien hebben (we kunnen het ons echter niet inbeelden), mogen we niet te veel verklappen uiteraard. Het verhaal doorheen de drie films handelt over de Corleone familie, een maffiafamilie. Vito Corleone (een magistrale Marlon Brando) is het hoofd van de familie, en wordt gevreesd door vriend en vijand. Hij en de hele familie trouwens dragen trouw aan elkaar hoog in het vaandel, en diegenen die hiervan afwijken zullen het geweten hebben. In de tweede film neemt zijn zoon Michael (Al pacino) de fakkel van zijn vader over en breidt het werkterritorium uit naar Florida en Cuba. Tegelijkertijd krijgen we flash-backs te zien die tonen hoe de jonge Vito Corleone (Robert De Niro) immigreerde naar New York en zich opwerkte tot de top van de maffia. De laatste film van deze trilogie toont een oudere Michael, die tracht de familie uit de misdaad te loodsen en eerlijke praktijken op te starten. De druk op Michael’s schouders is groot en hij moet hierbij echter opboksen tegen vooroordelen van buitenstaanders die het op de familie gemunt hebben. Maar ook binnen de familie is alles lang niet koek en ei…

Bespreking en achtergrond:
Het verhaal van The Godfather speelt zich af binnen een gesloten wereld, in dit geval die van de Corleone familie. Dit kan verklaren waarom de kijker sympathie kan opbrengen voor deze personages, die er eigenlijk geen al te katholieke praktijken op nahouden. Het blijven criminelen, maar vermits we de maffiafamilie beter leren kennen, worden ze ook bereikbaarder voor ons als kijker. We kunnen als het ware een gezicht plakken op de wereld van de maffia, en dit is vooral te danken aan het briljante scenario dat Francis Ford Coppola in samenwerking met auteur Mario Puzo neerpende. De structuur van het verhaal is vrij eenvoudig en rechtlijnig, en wordt het plot subtiel uitgewerkt. Sinds The Godfather zijn maffiafilms enorm populair geworden, denken we maar bijvoorbeeld aan The Untouchables, Goodfellas, Casino of A Bronx Tale.

In 1972 wist The Godfather drie van de elf nominaties om te zetten in een Academy Award: voor beste film, beste acteur (Marlon Brando) en beste scenario gebaseerd op een boek (Mario Puzo en Coppola). Twee jaar later viel die eer te beurt aan The Godfather Part II, dewelke maar liefst zes beeldjes wist te vergaren, waaronder beste film, beste regisseur, beste acteur in bijrol (Robert De Niro), beste muziek, en beste scenario gebaseerd op een boek. Het derde luik uit deze memorabele maffiatrilogie (volgens sommigen de minst goede film van de drie) verdiende in 1990 dan wel enkele nominaties, iedereen moest echter met lege handen huiswaarts keren.

De extra’s:
De drie films worden gepresenteerd in een heuse verzamelbox, inclusief een extra vijfde schijfje met een karrevracht aan bonusmateriaal. Een vijfde schijfje hoor ik u al vragen? Inderdaad, Paramount heeft beslist om de tweede film (die zo’n 200 minuten duurt) te spreiden over twee DVD’s, in plaats van deze op één enkel schijfje te persen. Zodoende kan de hoge kwaliteit van beeld en geluid behouden blijven. Bijgevolg komen de drie films op vier discs te staan, en een vijfde dewelke de extra’s bevat, vandaar.

De films zullen allen een anamorf beeldformaat en Dolby Digital 5.1 tracks meekrijgen. Elke film wordt bovendien vergezeld van een boeiende audiocommentaar door regisseur Francis Ford Coppola. Als kijker word je als het ware aan het scherm gekluisterd.

En zo komen we toe aan de bonusschijf dewelke meer dan drie uur aan extra materiaal bevat. “Francis Ford Coppola’s Notebook” handelt over het productieproces waarbij het boek naar het witte doek wordt omgezet. In een andere featurette vertellen regisseur Coppola en auteur Mario Puzo over hun samenwerking en de adaptie van het boek naar het scherm.

De meer dan zeventig minuten durende documentaire “The Godfather Family: A Look Inside” gunt ons een blik op de drie films en hun oorsprong, en bevat tevens originele screentest en voorbereidingssessies. Bij de originele featurette “Behind The Scenes” uit 1971 kunnen we als kijker nog eens de sfeer van toen opsnuiven. Verder krijgen we enkele documentaires te zien over de cinematografie met uitleg van Gordon Willis, en een terugblik op de onvergetelijke muziek van Nino Rota en Carmine Coppola.

Bij latere versies van de originele films werden er blijkbaar bijkomende scènes toegevoegd dewelke we hier op DVD te zien krijgen. Het gaat hier voornamelijk om scènes over het groeiende succes van de Corleone familie, en enkele echt gebeurde feiten.

Productie designer Dean Tavoularis leidt de kijker doorheen New York’s Lower East Side en vertelt het één en ander over de originele locaties die voor de film gebruikt werden.

Aan de hand van enkele storyboards voor scènes uit The Godfather Part II en III wordt duidelijk welke het uiteindelijke resultaat op het witte doek is geweest.

Het geheel sluiten we af met enkele gebruikelijke rubrieken met onder meer een Corleone-stamboom met informatie over de karakters, biografieën van de crewleden, bioscooptrailers, uitgebreide fotogalerijen, en zelfs de speeches van tijdens de Academy Awards uitreiking ontbreken niet.

En heel belangrijk: wereldwijd zal deze verzamelbox dezelfde releasedatum hebben.

The Godfather Trilogy verschijnt bij Paramount op 16 oktober.

Specificaties:
Beeld: 1:85:1 anamorfisch
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels: Nederlands
Jaar: 1972-1974-1990
Leeftijd: 16
Speelduur: 540 min.

Extra's:
Disc 1: The Godfather
• Audiocommentaar van regisseur Francis Ford Coppola

Disc 2 & 3: The Godfather Part II
• Audiocommentaar van regisseur Francis Ford Coppola

Disc 4: The Godfather Part III
• Audiocommentaar van regisseur Francis Ford Coppola

Disc 5: bonusdisc met de overige extra's:
• Francis Ford Coppola's Notebook
• Documentaire: The Godfather Family - A Look Inside (73 min.)
• The Godfather Behind the Scenes: originele featurette uit 1971
• The Cinematography of The Godfather
• The Music of the Godfather: twee documentaires
• Toegevoegde scènes
• Coppola en Puzo over Screenwriting
• On Location
• Storyboards van The Godfather Part II en The Godfather Part III
• Corleone Familie Stamboom
• Academy Awards speeches
• Filmografieën
• Bioscooptrailers
• Fotogalerij