:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Column >> COLUMN #10: LONDEN, PARIJS, BERLIJN
COLUMN #10: LONDEN, PARIJS, BERLIJN
Type: Column - Datum: 2012-07-10 - Geplaatst door: William
LONDEN, PARIJS, BERLIJN

Heb je nog leuke films gezien de voorbije periode?, vroeg een collega mij eind vorige week op kantoor, want hij weet dat wij bij DVD Info de dvd’s en Blu-rays met pakken in de brievenbus gestopt krijgen. Ik moest hem het antwoord schuldig blijven, want ik was de voorbije 14 dagen met vakantie in Berlijn en in de weken daarvoor achtereenvolgens in Londen en Parijs: een echte tour d’Europe zoals een echte Europeaan betaamt. Nee, London Bridge, de Eiffeltoren en de Brandenburger Tor heb ik deze keer niet gezien, maar die zaten de voorbije jaren wel vaker in het pakket. Ik heb wél elke platenwinkel, elke Fnac, Saturn en Mediamarkt en zelfs de indrukwekkende winkel van Cover Records recht tegenover de Gedächtniskirche aan de Kurfürstendam uitgekamt op zoek naar cd’s die nog in de collectie ontbreken en dvd’s die hier nooit op de markt zullen verschijnen. Wat dat betreft zijn vooral Londen en Berlijn een hemel voor muziek- en filmliefhebbers. In Parijs is eigenlijk alleen Joseph op de Boulevard St. Michel interessant wegens een groot aanbod, interessante prijzen en schadevrije tweedehandse producten (waaronder ook een hele afdeling klassieke muziek op cd en dvd).

Londen en Berlijn zijn evenwel dé place to be om voor weinig geld af en toe een grote slag te slaan. In Londen worden alle series van The Sopranos (in één box) momenteel aangeboden voor 55 pond of zo’n 70 euro. U krijgt dan wel geen Nederlandse ondertitels, maar Engelse. Bij ons ligt diezelfde box in z’n goedkoopste versie (Saturn en Mediamarkt) voor 156 euro in de rekken, met Nederlandse ondertitels, maar die zijn dus wel heel duur betaald! Bij BFI, het British Film Museum, zijn vorig jaar de vroege films van de Japanse grootmeester Akira Kurosawa in boxvorm verschenen tegen zeer voordelige prijzen. U kan ook kiezen voor de individuele films en die kosten dan zo’n 11 euro het stuk, met Engelse ondertitels. De kans dat dat materiaal nog ooit bij ons op de markt komt is bijzonder klein, tenzij A-Film een nieuwe inspanning doet, want op dat label (toen heette het nog Total Film) verschenen in de periode 2004-2005 drie boxen met elk vier films uit het oeuvre van de Kurosawa. Maar A-Film is al lang niet meer wat het ooit geweest is en dus is de kans bijzonder gering dat u de vroege Kurosawa-films ooit bij ons in de rekken zal zien liggen, laat staan tegen redelijke prijzen. En terwijl bij ons La Piel Que Habito van Pedro Almodóvar niet eens is verschenen, ligt de dvd-versie in Londen al sinds begin juni 2012 voor minder dan 5 pond in de winkelrekken.

De crisis bijt schijnbaar diep in de portemonnee van de independents, want wat de release van arthousesproducties betreft is het sinds de zomer van vorig jaar heel treurig gesteld. Mijn lijst van uitstekende films zonder dvd-release in de Benelux wordt alsmaar langer. Ik ben noodgedwongen op mijn eigen archief teruggevallen om toch nog regelmatig een filmrecensie van eigen hand op onze homepage te krijgen: de films die mij interesseren komen schijnbaar niet meer in aanmerking wegens een te klein publiek en wellicht ook hoge aanschafkosten. En nee, ik ben niet bereid om mijn normen te laten zakken en films te bespreken die mij nauwelijks of niet interesseren. Ik beschouw het als verloren tijd die ik liever besteed aan een biografie over Rainer Werner Fassbinder of Nobelprijswinnaar Elias Canetti of gewoon aan één van die uitstekende tv-series die tegenwoordig om de haverklap verschijnen, Dexter bijv. of Treme, The Borgias, of het adembenemende Game Of Thrones dat ons in de komende jaren beslist nog een aantal keren voor een paar dagen zal isoleren van de rest van de wereld. Heeft u trouwens gemerkt met welke snelheid de kwaliteit van tv-series toeneemt terwijl films in de voorbije 20 jaar nauwelijks beter geworden zijn?

In Berlijn (en dus in Duitsland) stond eind juni Breaking Bad – Seizoen 4 op de vijfde plaats in de top 10 van de best verkochte dvd’s. Breaking Bad – Seizoen 1, 2 en 3 werden op hetzelfde moment voor 15 euro/stuk aangeboden, kwestie van de oude seizoenen te laten profiteren van het succes van hun jongste broertje. Bij ons gooide Sony Breaking Bad 1 en 2 resp. in 2008 en 2009 op de markt. Nadien werd het stil. Verbaast het u dat het jonge volkje noodgedwongen z’n toevlucht neemt tot het downloaden van de volgende seizoenen? Het lijkt wel of de maatschappijen het downloaden willen bevorderen, want wat is er tegen een snelle release als het materiaal in Amerika of Engeland beschikbaar is? Klap op de vuurpijl is het feit dat Breaking Bad – Seizoen 3 momenteel wél in de rekken ligt bij Saturn mét een waarschuwing dat het om een import gaat zonder Nederlandse ondertitels. De release heeft nl. Franse en Arabische ondertitels en ook de hoestekst is helemaal in het Frans. En weet u wie de dvd heeft uitgebracht? Sony in Hilversum. Begrijpen wie het begrijpen kan…

Nog enkele verschillen die u zullen verbazen: in Duitsland liggen de drie eerste seizoen van True Blood voor 10 euro (!) in de rekken ter gelegenheid van de release van seizoen 4. Alle seizoenen van Everwood gaan er over de toonbank voor 12 euro/stuk, terwijl het goedkoopste aanbod bij ons boven de 25 euro ligt en zelfs in één geval boven de 30 euro/stuk. 5 seizoenen van Dexter en alle seizoenen van Six Feet Under kosten in Duitsland 12 euro/stuk (bij Mediamarkt), maar alle seizoenen van The Shield kosten er meer dan 25 euro/stuk, terwijl die bij ons schijnbaar definitief onder de 20 euro/stuk blijven. Alle seizoenen van The Simpsons kosten bij onze oosterburen 9.99 euro/stuk, maar ze bevatten alleen Duitse en Engelse ondertitels. Dat geldt overigens voor de meeste tv-series die niet door majors op de markt worden gegooid en zelfs op releases van Sony en Universal is Nederlands vaak de enige ontbrekende taal in een lange rij. U kan m.a.w. in Aachen of Keulen bij manier van spreken koopjes doen indien u zich neer kan leggen bij Engelse ondertitels. Maar voor geroutineerde liefhebbers van bijv. The Wire, The Sopranos, etc. kan dat geen probleem zijn.

Conclusie: bij ons is de release van tv-series een stroeve aangelegenheid en we lopen in vele gevallen achter bij onze naaste buren. Bovendien liggen de prijzen gemiddeld hoger dan in het buitenland of zakken ze minder snel na verloop van tijd. Behalve voor tijdelijke acties is er van een definitieve prijsdaling van populaire series nauwelijks sprake, wat bijv. in Engeland en Duitsland tot de gewone praktijk behoort. Opvallend is ook het feit dat de release van moeilijke recente filmtitels sinds de zomer van vorig jaar minder vlot verloopt dan in de buurlanden. En dan maar klagen dat er massaal gedownload wordt. De industrie dwingt de consument toch zelf tot een degelijk gedrag? Tip: probeer in Engeland of Duitsland te kopen en bezoek websites uit die landen: zelfs incl. de verzendingskosten zijn tv-series er vaak goedkoper dan bij ons. U moet het dan wel vaak zonder Nederlandse ondertitels stellen.

Waar denkt u dat ik mijn volgende midweek doorbreng?