:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SILENT WITNESS - SEIZOEN 1
SILENT WITNESS - SEIZOEN 1
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-01-22
SERIE
Silent Witness siert het Britse detectivelandschap sinds 1996 en dankzij Just Entertainment krijgen we nu de kans om het eerste seizoen te herbeleven op dvd. De reeks volgt de belevenissen van patholoog Samantha Ryan (Amanda Burton). Haar taak bestaat normaal gezien gewoon uit het uitvoeren van een autopsie op mensen die onder verdachte omstandigheden om het leven zijn gekomen. Vervolgens moet ze de politie een indicatie geven of het daadwerkelijk om een moord gaat of niet. Ze beperkt zich echter niet tot het louter uitvoeren van haar professionele taak, maar laat zich vaak heel persoonlijk in met het onderzoek en zoals de serie het wil, heeft ze het vaak ook bij het rechte eind. Zoals de traditie van de Britse detectives het wil, heeft Sam buiten haar professionele leven ook te kampen met een moeizaam privé-leven. Haar vader kwam om het leven bij een bomaanslag van het IRA en ze krijgt daarvoor de schuld van haar eeuwig benadeelde zus Wyn. Wyn heeft er bovendien de grootste moeite mee om haar zoon onder controle te houden. Daarnaast draagt ze ook nog eens zorg voor haar moeder, die zich in een vergezet stadium van de Alzheimerziekte bevindt.

Zoals het een degelijke Britse serie betaamt, krijgen we degelijke acteerprestaties voorgeschoteld. Zowat alle protagonisten kwijten zich overtuigend van hun taak en zelfs de bijrollen, die in andere series vaak wat zwakker uitvallen, worden degelijk geacteerd. Het draait er bij Silent Witness niet altijd om de moordenaar te ontmaskeren. Zo is het soms eerder een kwestie om uit te zoeken wat de dader ertoe bewogen heeft zijn slachtoffer het leven te ontnemen. Als je het mij vraagt, zijn dit vaak de interessantste afleveringen en het zorgt voor een aangename afwisseling tussen het pure opsporingswerk. Je moet wel tegen een stevige dosis gravitas bestand zijn, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld A Touch Of Frost, bevat deze reeks nauwelijks tot geen luchtige kwinkslagen en beperkt men zich tot de grove ernst van de zaak. Daarnaast krijgt de maag van de gevoelige kijker ook één en ander te verwerken tijdens het onderzoek van Dr. Ryan. Toch is het een boeiende reeks die zijn verdienste heeft in het vaak grijze televisielandschap. Het feit dat deze reeks ondertussen 10 jaar bestaat, is getuige daarvan.

AFLEVERINGEN
De 4 afleveringen van het eerste seizoen staan gespreid over 4 discs in een aantrekkelijke boxset verpakking.

1. Buried Lies
Dokter Samantha Ryan moet aan de slag wanneer het levensloze lichaam van een zesjarig meisje wordt aangetroffen in een riviertje. Zowat iedereen gaat ervan uit dat het meisje van een slingerkoord in het water is gevallen en dat ze vervolgens verdronken is. Bij de autopsie stelt Sam echter letsels vast van voor het zogezegde ongeval. Dat doet haar dan ook vermoeden dat er meer aan de hand is. Sam heropent een oudere zaak waarbij een kind om het leven is gekomen. De gemeenschappelijke factor is een zekere Gary Philips.

2. Long Days, Short Nights
Sam belandt in de wereld van het occulte wanneer ze een lijkschouwing moet doen op het lichaam van een jonge kerel die in een soort van minisekte vertoefde. De "leider" van de sekte ontpopt zich al hoofdverdachte bij uitstek. Hij gaat zelfs zo ver dat hij Sam opzoekt en onder druk zet. Sam mag zich echter niet mengen met verdachten in een moordzaak en deze ontmoeting betekent dat al het bewijsmateriaal dat ze aanbrengt, ongeldig is. Ze verzwijgt haar aanvaring met de verdachte, maar die laat niet na zijn mond voorbij te praten. De hoofdinspecteur is razend en stelt onmiddellijk een andere patholoog aan om de zaak over te nemen van Sam.

3. Darkness Visible
Brigadier Claire staat op het punt zijn laatste rondes te doen alvorens hij in alle rust met pensioen kan gaan. Het lijkt een rustige avond te worden tot er twee dronkaards worden binnengebracht. De twee worden tegen de regels in samen in een cel gestopt. De volgende dag is één van de twee dood. Zijn celgenoot is hoofdverdachte nr. 1, maar de man was zodanig dronken dat hij zich niets meer kan herinneren. Tijdens de autopsie stelt Sam vast dat het merendeel van de letsels na de dood werden toegebracht. Ondertussen wakkert haar liefdesleven terug aan, wanneer haar oude vlam Liam weer opduikt.

4. Sins Of The Fathers
Tran, een Vietnamese studente van Sam, wordt tegen haar zin uitgehuwelijkt, maar ze respecteert de wil van haar vader. Ze vraagt Sam om raad, want het is de gewoonte dat meisjes nog maagd zijn als ze in het huwelijk treden en dat is bij Tran het geval niet. Ze werd enkele jaren geleden namelijk verkracht door een bende piraten die de boot van haar vader kaapten. Sam geeft haar de raad om eerlijk te zijn tegenover haar toekomstige echtgenoot, maar die raad breekt het meisje zuur op. Het komt tot een gevecht tussen haar vader en de man waarbij één van de twee om het leven komt.

BEELD EN GELUID
De transfer levert een redelijke beeldkwaliteit met een tamelijk scherp beeld en natuurlijke kleuren. De voornaamste problemen zijn een stevige dosis film grain en sporen van edge enhancement. Het grain is vrij gebruikelijk bij oudere Britse series zoals deze en gaat op een gewone breedbeeldtelevisie niet snel storen. Ook het edge enhancement blijft binnen de perken, maar steekt hier en daar toch eventjes de kop op. Voor het geluid heb je de keuze tussen een Dolby Digital 5.1- en een Dolby Digital 2.0-spoor. 5.1 lijkt misschien overkill voor een televisiereeks en dat is het eigenlijk ook, maar om een of andere reden, maakt dit spoor toch een vollere, warmere indruk. Surrounds treden daarbij nauwelijks in werking, maar zorgen hier en daar toch voor een gepaste weergave van de omgevingsgeluiden.

EXTRA'S
Deze uitgave bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Silent Witness is een sterke detectivereeks met patholoog Samantha Ryan in de hoofdrol. De reeks misstaat niet in het ellenlange lijstje degelijk kijkvoer dat uit Engeland wordt aangevoerd. Just Entertainment levert een box met een degelijke beeld- en geluidskwaliteit, maar schiet helaas wat tekort op vlak van het bonusmateriaal. Toegegeven, het zal geen eenvoudige taak zijn om echte documentaires over de reeks te vinden en op zich zouden de sterke inhoud en het vrij aantrekkelijke prijskaartje de liefhebber van Britse detectives moeten kunnen overhalen tot een aankoop.


coverStudio: Just Entertainment

Regie: Harry Hook, Mike Barker, Noella Smith, Ben Bolt
Met: Amanda Burton, William Armstrong, Ruth McGabe, Sam Parks, John McGlynn

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Detective

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
16

Speelduur:
380 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717344722766


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij