:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PORTRAIT OF A MARRIAGE
PORTRAIT OF A MARRIAGE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-11-09
MINISERIE
Portrait Of A Marriage is een vierdelige BBC-miniserie naar het boek van Nigel Nicolson over het huwelijk van zijn ouders Harold Nicolson en Vita Sackville-West, beiden behorend tot de Engelse aristocratie, hij schrijver, diplomaat en later parlementslid, zij een succesvol dichteres en een nog succesvoller ontwerpster van Engelse tuinen. De tuinen van Sissinghurst Castle, in Kent, ondertussen opgenomen in het nationaal erfgoed, zijn door Vita Sackville-West ontworpen en behoren tot de drukst bezochte van Groot-Brittannië.

Vita Sackville-West is evenwel ook om een andere reden bekend in de Angelsaksische wereld, meer bepaald om haar openlijke biseksualiteit die ze als publieke figuur nooit heeft verstopt in een periode dat afwijkend seksueel gedrag niet echt werd getolereerd of als normaal beschouwd. Maar seksuele veelzijdigheid was voor Vita het leven zelf. Al op jonge leeftijd, als tiener, had ze een relatie met de twee jaar jongere en latere romanschrijfster Violet Trefusis. De meisjes leerden elkaar kennen op school toen ze resp. 12 en 10 jaar oud waren en hun relatie zou een levenlang duren. In 1913 trouwt Vita met Harold Nicolson, niet uit liefde, maar omdat in die tijd vrouwen om den brode een huwelijk aangingen. Vita en Harold krijgen twee zoontjes die naar goede gewoonte toevertrouwd worden aan een kindermeisje, terwijl Vita zich aan haar literaire werk wijdt en Harold een carrière opbouwt in de diplomatie in Londen, waarbij lange afwezigheden meer de regel dan de uitzondering zijn. De lange eenzame weken en maanden in Kent brengt Vita door in het gezelschap van haar jeugdvriendin Violet en vanaf het moment dat haar beide zoontjes min of meer zelfredzaam zijn als kleuter, maken Vita en Violet regelmatig uitstapjes naar Parijs. Ze genieten er soms wekenlang van elkaars gezelschap en geven er hun ongewone relatie een diepere inhoud. Uit die periode houdt Vita de roepnaam Julian over, omdat ze de gewoonte aannam om zich tijdens haar verblijf in Europa in mannenkleren te hullen, wat ze in Londen vermeed, behalve dan het dragen van een pantalon, daar kwam ze nog nauwelijks van terug, tenzij voor belangrijke gelegenheden.

Het huwelijk van Vita (Janet McTeer) en Harold Nicholson (David Haig) hield ondanks de escapades van Vita altijd stand. Dat Harold haar op een bepaald moment zijn homoseksualiteit moest bekennen, kwam als een shock, maar tegelijk ook als een gunstig voorteken en vanaf dat moment stonden zij bekend om hun open huwelijk en hun same sex-relaties. Ondertussen liet ook de familie van Violet, geboren Keppel (Cathryn Harrison), zich niet onbetuigd en arrangeerde een huwelijk met ene Denys Trefusis (Peter Birch). Omdat Vita en Violet sinds geruime tijd een afspraak hadden over een exclusieve relatie (die ten huize Nicholson sinds de coming out van Harold al langer in acht werd genomen), dwong Violet van haar aanstaande echtgenoot een gelijkaardige belofte af. Hun huwelijk werd ingezegend in 1919, na een maandenlang verblijf van Vita en Violet in Frankrijk en een op het nippertje vermeden schandaal. Jaren later zou Violets voordurende aandringen om samen in het zuiden van Frankrijk opnieuw te beginnen, Vita tot een definitieve keuze dwingen.

Stephen Whittaker maakt van Portrait of a Marriage een heftig lesbisch liefdesverhaal. Het mag dan ook niet verbazen dat PBS voor de Noord-Amerikaanse release ruim een halfuur low-core scènes tussen Violet en Vita wegknipte. Portrait Of A Marriage is een stuk explicieter dan bijvoorbeeld Fingersmith en Tipping The Velvet naar het werk van de Britse schrijfster Sarah Waters en dat zowel qua karakterisering van de hoofdactrices als het uitbeelden van hun seksuele omgang. De regisseur blijft met zijn interpretatie evenwel altijd binnen de krijtlijnen die schrijver Nigel Nicholson heeft uitgetekend en zet twee karakters neer die tot op het einde geloofwaardig zijn, Violet als de duivelse verleidster, opdringerig, maar altijd eerlijk (zoals zal blijken) en Vita als de iets ruigere lesbienne, gepassioneerd en desondanks altijd voorrang gevend aan haar verstandshuwelijk met Harold. Veel meer dan de relatie Violet-Vita trekt trouwens de relatie Vita-Harold de aandacht en Whittaker steekt zijn sympathie voor Harold niet onder stoelen of banken. Ook de kijker, van welke oriëntatie ook, voelt zich beslist aangetrokken tot de innemende en minzame echtgenoot die achter zijn vrouw blijft staan, door dik en dun, en die haar blijft respecteren tot op hun beider oude dag. Uiteraard speelt zijn eigen seksuele voorkeur daarbij een grote rol. Toch blijft zijn manier van doen opmerkelijk.

Over de andere relaties van Vita Sackville-West, o.a. met de beroemde schrijfster Virginia Woolf, zwijgt Stephen Whittaker. Hij concentreert zich op de periode waarin ze omgang had met Violet Trefusis en maakt vooral hun onderliggende beweegredenen en drijfveren zichtbaar. Janet McTeer (als Vita) is zonder meer indrukwekkend. De manier waarop ze haar karakter laat evolueren en de wijze waarop ze diepe emoties met weinig middelen tot uitdrukking brengt, het is fenomenaal. Op geen enkel moment komt Cathryn Harrison (als Violet) in de buurt van die prestatie. Alleen David Haig (als Harold), een figuur die we in de loop van 220 minuten zo'n zestig jaar ouder zien worden, is bij machte om Janet McTeer bij te houden en een acteerprestatie neer te zetten die medeleven en medelijden opwekt en uiteindelijk heel veel respect afdwingt. David Haig gebruikt een minimalistische techniek, gestoeld op een gebalanceerd evenwicht tussen vriendschap en broederliefde en hij voert de ultieme gentleman ten tonele, naar het beeld van de vaderfiguur die Nigel Nicholson in zijn boek met veel genegenheid borstelt.

BEELD EN GELUID
Portrait Of A Marriage heeft zachte pastelachtige kleuren met bruine en groene accenten, de kleuren van de natuur en het Engelse platteland. De interieurs zijn warm van sfeer en rijkelijk aangekleed zoals dat bij de adel het geval was. De toiletten zijn modieus naar de stijl van de tijd, met aangepast kapsels en een ruime keuze oldtimers zorgt voor het aangepaste tijdskader in de buitenopnamen. De serie is gedraaid in 1990, maar dat heeft de kwaliteit van het materiaal nauwelijks aangetast. Het beeld is scherp en met voldoende contrast. Jammer van de sporadische ongerechtigheden zoals witte stippen en kleine beschadigingen die ondanks de digitale restauratie zijn overgebleven. Maar het blijft allemaal binnen aanvaardbare grenzen. Het geluid staat in een stereoversie en dat is voor deze grotendeels dialooggestuurde serie meer dan voldoende. De stemmen zijn goed verstaanbaar en de ondertiteling is nauwkeurig. Muziek en bijgeluiden zitten in de surround.

EXTRA'S
Deze dubbele dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Portrait Of A Marriage is het stormachtige verhaal van twee vrouwen die, gedwongen door de conventies van hun tijd, in een huwelijk stappen, maar voor elkaar een diepe en vurige liefde koesteren die hun doen en laten een hele tijd domineert. Hun verhouding is atypisch voor het tijdsgewricht en valt dus op, lokt roddel uit in het adellijke Engelse milieu en dreigt zelfs tot een schandaal uit te groeien. Vooral de grote persoonlijkheid van Vita Sackville-West, haar sterke karakter en het respect dat ze wist af te dwingen in wijde kring, hielden uiteindelijk grote problemen op een afstand. Stephen Whittaker windt er geen doekjes om en vertelt de feiten zoals Vita's zoon Nigel ze eerder neerschreef, zonder preutsheid of een vals gevoel van schaamte. Het resultaat is verfrissend, opwindend en vooral bloedeerlijk: het verhaal van een heftige lesbische liefde.


coverStudio: Just Entertainment

Regie: Stephen Whittaker
Met: Janet McTeer, David Haig, Cathryn Harrison, Peter Birch

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
12

Speelduur:
220 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344723831


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij