:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROBIN OF SHERWOOD - SEIZOEN 1
ROBIN OF SHERWOOD - SEIZOEN 1
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2007-04-04
SERIE
Robin Of Sherwood is zowat het meest internationaal bekende werk van Richard Carpenter, een Engelse screenwriter die verantwoordelijk was voor een aantal populaire Engelse televisieseries waaronder Catweazle, Dick Turpin en wat afleveringen van Black Beauty. Hij verdiepte zich in het ontstaan van de legende van Robin Hood en tegen het einde van de jaren '70 besloot hij die inspanningen om te zetten naar een televisiereeks. Daarvoor ontdeed hij het personage van onnodige franjes. De opnameploeg sloeg haar tenten op in de echte bossen van Engeland. Carpenter ging zelfs op zoek naar locaties waar de bomen gelijkenissen vertoonden met de bomen die er ten tijde van de gebeurtenissen stonden. Daarnaast besteedde hij ook de nodige aandacht aan het vermengen van mythe en geschiedenis. Samen met zijn medewerkers voegde hij een gevoel van realisme toe waardoor de reeks ook vandaag nog geapprecieerd wordt als de "echte" Robin Hood. De castleden passen perfect in hun toegewezen rol waardoor dat gevoel nog versterkt wordt.

Michael Praed neemt het voortouw in de rol van Robin of Loxley, die als kind het slachtoffer werd van het feodale systeem. In tegenstelling tot de andere interpretaties, krijgt Robin slechts een beperkt aantal volgelingen achter zich. Zo brengt hij Little John, Will Scarlett (Ray Winstone), Much en de anderen in veiligheid terwijl ze op de hielen worden gezeten door de Sheriff van Nottingham (Nickolas Grace) en zijn handlangers, waaronder Guy of Gisburne (Robert Addie). Gaandeweg voegen ook Friar Tuck en Lady Marion zich bij Robin Hood en zijn groep vrijbuiters. Elk van hen zorgt voor een passende vertolking van de personages zoals ze beschreven staan. Carpenter legt ook meer nadruk op de aanwezigheid van de mythische figuur Herne The Hunter, wiens magie Robin bijstaat in zijn strijd tegen het onrechtvaardige bewind van de sheriff en zijn broer. Op die manier speelt Herne een kleine, maar vitale rol in de reeks met tal van mythologische verwijzingen tot gevolg.

Het eerste seizoen telde 6 afleveringen (5 als je de tweedelige eerste aflevering samen telt), die telkens de zelfde structuur aannamen. De sheriff en zijn broer bedenken een cunning plan en krijgen Robin bijna te pakken, maar de vrijbuiters zijn hen natuurlijk telkens te slim af. De slechteriken durven zich al eens te bezondigen aan overacting, maar het blijft steeds genietbaar. Op vlak van muziek verdient de reeks trouwens nog een eervolle vermelding. De bekende Ierse groep Clannad was verantwoordelijk voor de soundtrack en hoewel men op voorhand vreesde dat de muziek zou sneuvelen op de dvd, blijft die volledig intact.

AFLEVERINGEN
1. Robin Hood And The Sorcerer (Deel 1)
We bevinden ons in het Engeland van 1180. Het dorpje Loxley valt ten prooi aan het Normandische bewind en wordt op brutale wijze van de kaart geveegd. Ailric, de beschermer van het dorp, weet zijn zoontje Robin op het nippertje in veiligheid te brengen. Hij slaat op de vlucht, maar kan helaas niet ontkomen aan de pijlen van de Sheriff van Nottingham, die aan de haal gaat met de Zilveren Pijl. Terwijl hij zijn laatste adem uitblaast, waarschuwt hij hem voor The Hooded Man. 15 jaar later zien we hoe Robin en zijn pleegbroer Much gearresteerd worden voor het doden van één van de koninklijke herten. Ze belanden in de kerkers van het kasteel van Nottingham en daar maken ze kennis met een groep mannen die in opstand zijn gekomen tegen de Normandiërs. Robin neemt de leiding over hun ontsnapping en brengt de mannen terug naar Sherwood Forest. Daar wordt hij benaderd door een mythische figuur, Herne The Hunter, en ontstaat de legende van Robin Hood.

2. Robin Hood And The Sorcerer (Deel 2)
De escapades van Robin Hood en de zijnen zorgen voor behoorlijk wat opschudding ten huize van de Sheriff en zijn broer. Ze besluiten een wedstrijd boogschieten te organiseren om Robin uit zijn tent te lokken. Met de Zilveren Pijl als hoofdprijs hebben ze het ultieme lokmiddel in handen. Bovendien is Robin ondertussen verliefd geworden op Lady Marion, die op het punt staat om uitgehuwelijkt te worden met de boosaardige Baron de Belleme. Robin zal er dus niet alleen in moeten slagen om de Zilveren Pijl te winnen en veilig te ontsnappen, maar ook om Lady Marion uit de klauwen van de Baron te redden.

3. The Witch Of Elsdon
Robin heeft last van een reeks vreemde en cryptische dromen. Het lijkt er sterk op dat de dromen hem iets duidelijk proberen te maken. Elders, in Elsdon, wordt een zekere Jennet ervan beschuldigd een heks te zijn. De Sheriff maakt daar handig gebruik van om haar te chanteren. Op die manier hoopt hij haar krachten te kunnen gebruiken tegen Robin Hood, de nagel aan zijn doodskist.

4. Seven Poor Knights From Acre
Een dief gaat aan de haal met een heilig, goud symbool van een groep gewelddadige Tempeliers, die doorheen Sherwood Forest trekken. De Tempeliers verdenken Robin Hood van de diefstal. Ze nemen Much gevangen en eisen het symbool als losgeld. Robin en zijn handlangers hebben maar een uur de tijd om zowel de dief als het symbool terug te vinden en het leven van hun vriend te redden.

5. Alan A Dale
De Sheriff van Nottingham staat op het punt om te trouwen met de 16-jarige Mildred De Bracey. Dat doet hij niet uit liefde, maar uit hebzucht, want er staat een aantrekkelijke bruidsschat op het spel. Ondertussen wordt Little John opgemerkt in Wickham tijdens een bezoekje aan zijn geliefde Meg. Dat bezoekje komt hem duur te staan, want het levert het dorp een boete op. Robin Hood moet op zoek naar een manier om de dorpelingen te helpen. De oplossing zou wel eens te vinden kunnen zijn bij de hopeloos verliefde minstreel Alan A Dale.

6. The King's Fool
Een zwervende ridder raakt verstrikt in de hinderlaag van een stel rovers. Robin Hood en zijn trouwe aanhang helpen de man uit de nood en brengen hem in veiligheid. Op dat moment beseffen de vrijbuiters nog niet dat het om koning Richard gaat. Uit dank voor zijn redding, verleent de koning gratie aan Robin en zijn bende, maar er blijkt al snel meer schuil te gaan achter die zogezegd goede bedoelingen.

BEELD EN GELUID
De 1.33:1-transfer respecteert het originele beeldformaat en biedt, gezien de ouderdom van het bronmateriaal, een redelijke beeldkwaliteit. De transfer onderging een beperkte remastering die de kwaliteit zeker ten goede komt. Het beeld is vrij scherp, al durven sommige beelden er wat wazig uit te zien. Ook de kleuren komen gedateerd over, maar zitten over het algemeen toch ook vrij goed. De transfer is niet geheel vrij van beschadiging, maar eerlijk gezegd, slaagt men er toch in om de verwachtingen te overtreffen. Voor het geluid heb je de keuze uit een kunstmatig gecreëerde 5.1-track en een 2.0-track. Gezien het kunstmatige karakter van de 5.1-track gaat onze voorkeur uit naar de 2.0-track, die het er veel natuurlijker van afbrengt. De 5.1-track biedt hier trouwens geen enkele meerwaarde en zorgt ervoor dat de dialogen onnatuurlijk en hol klinken. Dat probleem stelt zich niet bij het 2.0-geluid.

EXTRA'S
Het bonusmateriaal beperkt zich tot een aantal outtakes oftewel een aantal fragmentjes waaruit blijkt dat de opnames niet altijd van een leien dakje liepen. De Amerikanen worden wederom wat meer in de watten gelegd. De regio 1 versie brengt de afleveringen van het eerste en het tweede seizoen samen en voegt daar nog een stevige portie extra’s aan toe, waaronder audiocommentaar en een aantal documentaires.

CONCLUSIE
De legende van Robin Hood heeft de mensheid doorheen de eeuwen geboeid en wordt hier op bijzonder geslaagde wijze tot leven gebracht in het eerste seizoen van Robin Of Sherwood. De dvd's bieden een acceptabele beeld- en geluidskwaliteit, maar blinken niet bepaald uit op vlak van extra's.


cover
Studio: Just Entertainment

Regie: diverse
Met: Michael Praed, Peter Llewellyn Williams, Ray Winstone, Clive Mantle, Judi Trott

Film:
8/10

Extra's:
1/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1984

Leeftijd:
AL

Speelduur:
314 min.

Type DVD:
SS-DL


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1 Unwrapped
Engels Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Outtakes

Andere recente releases van deze maatschappij