:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GRAND HOTEL - SEIZOEN 1/1
GRAND HOTEL - SEIZOEN 1/1
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2015-03-30
TV-SERIE
De jonge Julio Alomedo maakt een treinreis van meer dan 600 km om z’n zusje op te zoeken die als kamermeisje aan de slag is in een luxehotel in Noord-Spanje. Ter plekke verneemt hij evenwel dat z’n zusje een paar dagen eerder ontslagen is na een klacht van een hotelgast over een gestolen armband. Julio is ervan overtuigd dat z’n zusje geen dievegge is en dus besluit hij om de zaak uit te zoeken. Dat de baas van de obers hem voor de nieuwe kelner houdt, het komt Julio goed uit en een paar uur later wandelt hij het enorme restaurant in in een strak zwart kostuum met stijve boord en bijpassend strikje. Zeer snel komt Julio te weten wie z’n zusje van diefstal heeft beticht, maar de oudere dame in kwestie schijnt zich daar niets over te herinneren. Om in haar buurt te komen, heeft hij wel risico’s genomen, want hij wandelt op een keer het restaurant in en stelt zich aan de adellijke dame voor als een neef van een van haar vrienden. Waar hij niet op heeft gerekend is het feit dat uitgerekend Alicia Alarcón, de jongste dochter van de eigenares van het Grand Hotel, het oude dametje dag komt zeggen na een lang verblijf in Madrid waar ze aan de universiteit hoopte te studeren. Julio moet het spelletje meespelen, terwijl hij er zich van bewust is dat hij niet kan voorkomen dat Alicia hem binnen zeer korte tijd als een fraudeur ontmaskert.

 

Maar daarover hoeft Julio zich voorlopig geen zorgen te maken, want in het Grand Hotel is er een andere aangelegenheid die de aandacht opeist van de familie Alarcón. De leiding van de onderneming is sinds kort in handen van de ambitieuze Diego, de rechterhand van de onlangs overleden vader van Alicia. Haar oudere zus Sofía eist de leiding van het hotel op voor haar echtgenoot, een man met de titel van markies, maar haar moeder Doña Teresa laat haar verstaan dat Diego de enige is die de penibele financiële situatie van het hotel kan aanpakken. Dat is een streep door Sofía’s rekening, want haar schoonfamilie is haar niet echt goed gezind en de baby die ze verwacht, verliest ze na een val van de trap. Maar daar heeft Doña Teresa een oplossing voor: een dienstmeisje blijkt zwanger te zijn en haar wordt duidelijk gemaakt dat ze alleen aan kan blijven als ze een regeling over haar baby accepteert. Sofía hoeft zich m.a.w. geen zorgen te maken over haar toekomst, want zij zal een erfopvolger voor het markiezaat ter wereld brengen.

 

In de tussentijd is Julio flink opgeschoten in z’n zoektocht naar z’n zusje en hij komt tot de conclusie dat er haar iets is overkomen. Hoe de vork aan de steel zit is niet duidelijk, maar dat Diego er iets mee te maken heeft, dat lijkt hem evident. Alicia heeft z’n ware identiteit uiteraard ontdekt, maar als ze hoort dat hij op zoek is naar één van de ontslagen en spoorloos verdwenen dienstmeisjes, wordt haar interesse gewekt en besluit ze hem niet te verraden. Er is sprake van een zekere aantrekkingkracht, maar Doña Teresa heeft andere plannen, want nog diezelfde avond wordt Alicia als de verloofde van Diego aan de hotelgasten voorgesteld. Het is tegen de zin van de jonge vrouw, maar tegelijk geeft het haar de mogelijkheid om in Diego’s kantoor af en toe rond te snuffelen en hem in zekere mate onder controle te houden. In z’n kantoor vindt ze op een keer een brief van een afperser, die 50.000 pesetas eist als zwijggeld in verband met de verdwijning van Christina. Inderdaad, Julio’s zusje…

 

“Deze stijlvolle dramaserie is in de internationale pers veelvuldig geprezen als het Spaanse antwoord op Downton Abbey”, staat er op de hoes van deze release, en dat is verwonderlijk, want dat geldt hoofdzakelijk voor de look van de serie, voor het production design dat zo mogelijk nog luxueuzer en indrukwekkender is dan dat van de Britse serie. Voor de rest gaat Grand Hotel maar zeer gedeeltelijk over de interne problemen van de familie Alarcón (in Downton Abbey gaat het bijna uitsluitend daarover) en ontwikkelt de Spaanse serie zich al vanaf de eerste aflevering als een detectivestory en een zachtaardige thriller, waarin de verdwijning van kamermeisje Cristina de sleutel is tot een aantal ontwikkelingen en onthullingen die de toekomst van het hotel en de onderlinge verhoudingen in de schoot van de familie Alarcón voor altijd zullen veranderen. Grand Hotel verhoudt zich tot Downton Abbey m.a.w. een beetje zoals het werk van Sir Artur Conan Doyle tot dat van Jane Austen, en zeg nu zelf: dat is een wereld van verschil.

 

12 scenarioschrijvers zijn eraan te pas gekomen om dit eerste seizoen van Grand Hotel tot een goed einde te brengen. In deze box vindt u jammer genoeg alleen de eerste helft van dat eerste seizoen, maar het is wel duidelijk dat er aan het toeval niets is overgelaten om van de productie een spannende ervaring te maken. Daartoe worden verschillende verhaallijnen naast elkaar uitgewerkt met stuk voor stuk intrigerende plots. Bijgevolg is er ook sprake van een zeer uitgebreide cast, want net zoals in Downton Abbey is er een upstairse afdeling (de familie Alarcón en het publieksgedeelte van het hotel) en een downstairs departement (het hotelpersoneel, de kamermeisjes, de kelners en obers). En zoals dat dan gaat in dit soort omgeving is er geen strakke scheiding tussen beide milieus, maar lopen bedienden, kaderpersoneel, eigenaars en hotelgasten elkaar voortdurend voor de voeten, waardoor er ontelbare mogelijkheden gecreëerd worden qua bruikbare intriges.

 

Voor de rest houden de scenaristen de aandacht van de kijker vast met een ontluikende liefde, die evenwel heel erg gehypothekeerd wordt door de verloving van Alicia Alarcón met (de toch redelijk wat oudere) hotelbeheerder Diego. Voorlopig ziet niemand dat er ‘iets’ groeit tussen Alicia en butler Julio, tenzij diens kamergenoot, die hem de hele affaire uit het hoofd probeert te praten, wat misschien nog niet zo’n slechte zaak is. Maar zo gaat het uiteraard niet in amoureuze aangelegenheden en gezien de omstandigheden draaien beide jonge mensen nog vrij onschuldige kringetjes om elkaar heen. En gezien er van de serie drie seizoenen zijn gemaakt, zal het nog wel even duren voor er echt kleur wordt bekend.

 
BEELD EN GELUID
Wat moet je zeggen over een serie met een zo goed als perfecte beeldkwaliteit, felle en veelzijdige kleuren en heel veel aandacht voor details? Alleen dat de zwartwaarden van hetzelfde niveau zijn en dat de transfer – naar goede Just Entertainment-gewoonte – uitstekend is uitgevoerd. Componist Lucio Godoy levert een erg mooie en bijpassende soundtrack. U kon eerder werk van hem horen in Los Lunes Al Sol (2002), The Others (2001) en Todo Sobre Mi Madre (1999).

 
EXTRA’S
Geen
 
CONCLUSIE
Grand Hotel is niet Downton Abbey, maar de serie is inderdaad van hetzelfde soort, met een even prestigieus opzet en een indrukwekkend production design. Het scenario is ambitieus, maar het lost de verwachtingen voorlopig in. Mocht u ooit in het Noord-Spaanse Santander passeren, dan moet u beslist het Palacio de la Magdalena bekijken, want in werkelijkheid is het gigantische gebouw nog indrukwekkender dan in de serie. Op naar de tweede helft van dit eerste seizoen! 
cover
Studio: Just Entertainment

Regie: Carlos Sedes, Silvia Quer, Jorge Sánchez-Cabezudo
Met: Adriana Ozores, Amaia Salamanca, Yon Gonzaléz, Eloy Azorín, Fele Martínez, Pep Anton Muńoz, Pedro Alonso, Luz Valdenebro, Llorenç González, Marta Larralde, Antonio Reyes, Iván Morales, Concha Velasco

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
325 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344753388


Beeldformaat:
1.78:1 anamorf PAL

Geluid:
Spaans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
geen

Andere recente releases van deze maatschappij