:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHARLES DICKENS BOX
CHARLES DICKENS BOX
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2016-02-29
TV-SERIES
Just Entertainment brengt een box op de markt met vier miniseries naar het werk van de Britse auteur Charles Dickens: het prachtige Bleak House, het charmante Litte Dorrit, het mysterieuze en donkere Great Expectations en de publiekslieveling Oliver Twist. Mocht u ze nog niet in huis hebben, dan heeft u nu de kans om dat alsnog tegen een voordelige prijs te doen.

 

Bleak House (1985)
Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van het Jarndyce vs. Jarndyceproces, dat voor de Londense rechtbank al sinds twee generaties aansleept zonder opzienbarend resultaat en waar alleen de advocaten beter van worden. Discussiepunt in de procesgang zijn de verschillende en elkaar tegensprekende wilsbeschikkingen van de stamvader van de Jarndyceclan. John Jarndyce, de huidige bewoner van de Jarndyce Estate Bleak House, zeer bemiddeld en filantropisch, heeft zijn rechten op de erfenis opgegeven na de zelfmoord van zijn vader als gevolg van de familietwisten over het ontzaglijk vermogen dat op honderden zo niet miljoenen Britse Pond wordt geschat. In de eerste aflevering neemt hij twee jonge verwanten en mogelijke erfgenamen van het familiefortuin in zijn huis op: Ada Claire en haar neef Richard Carstone. Esther Summerson, een jong en vriendelijk meisje zonder veel kapsones, wordt als gezelschapsmeisje voor Ada in dienst genomen. Esther weet niet wie haar ouders zijn. Ze gaat er vanuit dat ze een buitenechtelijk kind is van iemand uit de hogere stand, maar de vrouw die haar heeft opgevoed en die ze tante noemt, heeft het geheim over haar afkomst in haar graf meegenomen. Op Bleak House begint het drietal een nieuw leven met John Jarndyce als mentor en beschermheer.

De volledige bespreking van Bleak House kan u hier lezen.
 

 

Little Dorrit
(2008)
Amy Dorrit wordt geboren in de Londense Marshalsea-gevangenis voor wanbetalers omstreeks 1820. Haar vader zit er een straf uit voor een vergrijp dat iedereen 21 jaar later – op het moment dat Amy naar een baantje solliciteert bij de oude Mrs Clennam – vergeten is. Haar moeder is ondertussen overleden, haar oudere broer en zus zijn resp. aan de slag als paardenhandelaar en variétéartieste en zij woont al die tijd in de gevangenis bij haar vader voor wie ze eten klaarmaakt, kleren wast en die ze al die tijd gezelschap heeft gehouden. Dat betekent niet dat Amy de wereld buiten niet kent. Londense gevangenissen anno 1820 kan je niet vergelijken met de onze: de inmates konden er vaak over ruime kamers beschikken (als ze genoeg prestige hadden) en stonden er in voor hun eigen onderhoud en eten, ook voor dat van hun kinderen indien ze die in de gevangenis lieten wonen. De niet-gevangenen konden de gevangenis tussen 8 uur ’s ochtends en 18 uur ’s avonds verlaten en dat is wat Amy haar hele leven heeft gedaan. Nu ze volwassen is wil ze een mate van zelfstandigheid opbouwen en neemt ze dus tegen de zin van haar vader een baantje voor drie dagen per week aan bij de welgestelde maar weinig sympathieke Mrs Clennam (Judy Parfitt).

De volledige bespreking van Little Dorrit kan u hier lezen.
 


 

Great Expectations (2011)
In Great Expectations maken we kennis met de 10-jarige weesjongen Pip. Hij wordt opgevoed door z’n hardvochtige zus en haar minzame echtgenoot, de dorpssmid Joe Gargery, die het vaak voor hem opneemt als z’n vrouw Pip weer met alle zonden van Israël overlaadt. Op de terugweg na het bezoek aan het graf van z’n ouders, loopt Pip in het moeras ene Magwitch tegen het lijf, die hij een vijl bezorgd om z’n voetketens door te zagen. Via z’n oom leert Pip de excentrieke Miss Havisham kennen, een jonge vrouw die op het naburige kasteel woont en die hem een hele tijd engageert als speelmaatje voor haar geadopteerde dochter Stella. Vooral Pips oudere zus maakt zich illusies: dat ze erop vooruit zullen gaan als gevolg van de contacten met de hogere stand, dat het hun financieel voordeel zal opleveren, maar zo’n vaart loopt het niet, want Miss Havisham regelt uiteindelijk een opleiding tot smid voor de kleine jongen. Pip is ontgoocheld en laat dat ook blijken, maar hij beseft niet dat Miss Havisham sinds haar echtgenoot er met de noorderzon vandoor ging, een afkeer heeft van mannen. 

De volledige bespreking van Great Expectations kan u hier lezen.
 

 

Oliver Twist (1985)
Kort na de geboorte van Oliver Twist, sterft z’n moeder in het armenhuis. De baby wordt aan de zorg van het – overwegend – vrouwelijke personeel toevertrouwd en wordt net zoals de rest van de weeskinderen op een regime van strenge discipline en weinig voedsel opgevoed. Hij leert er lezen en schrijven en op z’n achtste wordt hij door de gemeente – die voor het onderhoud van de weeskinderen instaat – naar een armenhuis overgeplaatst waar een regime van kinderarbeid en (opnieuw) weinig voedsel wordt gehanteerd. Na een conflict met de opzichter besluit de gemeente om Oliver Twist uit te besteden aan een schoorsteenveger, maar wegens een meningsverschil tussen gemeenteambtenaar Bumble en de ter zake bevoegde rechter, gaat dat plan niet door en wordt hij als hulpje aan begrafenisondernemer Sowerberry toegewezen. Het botert evenwel niet met diens echtgenote en z’n jaloerse medewerker Noah Claypole en na een gevecht tussen de beide jongemannen besluit Oliver Twist om een nieuw leven te beginnen in Londen.

De volledige bespreking van Oliver Twist kan u hier lezen.

BEELD EN GELUID
Zie individuele serie.
 
EXTRA’S
Zie individuele serie

CONCLUSIE
Vier prachtige miniseries van een van ’s werelds meesterlijkste vertellers waarmee u meer dan 20 uur (!) in aangenaam en aantrekkelijk gezelschap bent. Niet te missen!cover
Studio: Just Entertainment

Regie: diverse
Met: diverse

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1985-2011

Leeftijd:
12

Speelduur:
1280 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344757799


Beeldformaat:
1.33:1 - 1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij