:: NIEUWS ::
DVDInfo.be >> Nieuws >> A-Film >> PERSBERICHT: KUNDUN
PERSBERICHT: KUNDUN
Bron: A-Film - Datum: 2001-07-02 - Geplaatst door: Serge
De film:
Martin Scorsese's Kundun vertelt het indrukwekkende verhaal van de 14e Dalai Lama. In 1937 wordt Tenzin Gyatso op tweejarige leeftijd erkend als de veertiende reïncarnatie van de Dalai Lama. De jongen wordt met zijn familie overgebracht naar de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, waar hij door boeddhistische monniken wordt opgeleid tot spiritueel en politiek leider van Tibet. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de vreedzame Tibetaanse samenleving bedreigd door het sterk antireligieuze leger van de Chinese communistenleider Mao Tse-tung. Noodgedwongen moet de Tibetaanse leider in 1959 zijn land ontvluchten richting India, waar hij tot op heden nog steeds in ballingschap leeft.

De bespreking:
Het verschil met de film Seven Years in Tibet van Jean-Jacques Annaud, dat een gelijkaardig thema behandelt, ligt hem in de invalshoek waarmee Scorsese de thematiek benadert. In plaats van een verfilming van een reisverhaal, vertelt hij de geschiedenis van het Tibetaanse volk in de overgang van de dertiende naar de veertiende Dalai Lama en dit door de ogen van die laatste zelf. Eerder dan een politiek pamflet te tonen, heeft Scorsese een stijlvol verhaal gebracht dat het boeddhistisch gedachtengoed uitdraagt. De Chinese invasie wordt hierbij gecontextualiseerd waardoor de huidige situatie begrijpbaar wordt. Scorsese wijst nooit met de vinger, Kundun is eerder een biografie van een vreedzame bevolking die onder verdrukking leeft. Tenslotte worden de prachtige beelden van Martin Scorsese perfect ondersteund door de magische en spirituele filmmuziek van Philip Glass (die zich tot het boeddhisme bekeerd heeft).

De extra’s:
Over de Dalai Lama, de verdrukking van Tibet door de Chinezen en het boeddhisme zijn al talloze boeken en andere publicaties verschenen. Dit onderwerp vormt dan ook stof tot discussie, hetgeen de Chinezen niet altijd weten te appreciëren. Kundun zal verschijnen op een dubbel-DVD en bevat naast een trailer, making of, enkele interviews met de acteurs en leden van de filmploeg, en de fotogalerij, ook nog een zeer interessante documentaire van bijna anderhalf uur.

Kundun verschijnt bij A-Video op 28 augustus.

Specificaties:
Beeld: 1:78:1 anamorfisch
Geluid: Engels Dolby Digital 5.1
Ondertitels: Nederlands
Jaar: 1997
Leeftijd: AL
Speelduur: 128 min.

Extra's:
• Trailer
• Making Of
• Interviews met cast en crew
• Filmografie van regisseur Martin Scorsese
• Documentaire: “In Search of Kundun with Martin Scorsese” (84 min.)
• Fotogalerij

UIT HET ARCHIEF