:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEST OF NATURE
BEST OF NATURE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2016-04-01
DOCUMENTAIRES
In The Best Of Nature verzamelt Just Entertainment vier van de beste en meest recente documentaireseries van National Geographic. Ontelbare teams hebben gedurende twee jaar honderdduizenden kilometers afgelegd en alle continenten bezocht om het materiaal te verzamelen. Het resultaat is een indrukwekkende kijkervaring van 15 uur die ons kennis laat maken met de natuur op de meest diverse plekken op aarde, van pool tot evenaar en van west naar oost. De documentaireseries verschenen eerder als aparte releases, maar nu zijn ze verzameld in één box tegen een zeer gunstige prijs. Een unieke kans dus!

 

1. Great Migrations
Great Migrations neemt de kijker mee op een tocht die miljoenen dieren jaarlijks ondernemen om het voortbestaan van hun soort te garanderen. Met de meest geavanceerde technieken wordt ons een kijkje geboden op het traject dat de verschillende soorten telkens opnieuw en wellicht sinds millennia volgen tussen de streken waar ze overwinteren en de broedplaatsen waar ze hun jongen ter wereld brengen. We volgen zebra’s in Botswana, rode krabben op Christmas Island, vleerhonden in Australië, monarchvlinders in Mexico, maar ook trekmieren en zelfs plankton, allemaal voortdurend onderweg en gedreven door wat wij instinct noemen.
 
De volledige bespreking van Great Migrations kan u hier lezen.
 
 

2. Secret Life Of Predators
Secret Life Of Predators is een vierdelige documentaireserie over roofdieren. Alles wat vlees eet valt onder die noemer behalve grasetende zoogdieren zoals antilopen, wildebeesten en andere hoefachtige dieren. Ook de mens is een roofdier sinds hij van een vegetarische levensstijl overschakelde op de consumptie van vlees, zij het dat hij het doden van dieren min of meer gehumaniseerd heeft door het toedienen van gif of elektrische stroomstoten. In de natuur is daarvan geen sprake, dieren doden andere dieren om te overleven. Het is een wet die zo oud is als de rassen zelf, een natuurwet zonder uitzonderingen in een kosmos waarin wij mensen eerder de uitzondering zijn.

De volledige bespreking van Secret Life Of Predators kan u hier lezen.
 
 
3. Untamed Americas
Als we aan het Amerikaanse continent denken, dan denken we aan grootsteden zoals New York en Los Angeles met hun uitgebreide voorsteden, aan de Rocky Mountains en de haast ongeschonden prairie van de Midwest, maar ook aan het Braziliaanse regenwoud, de gigantische sojacirkels en de massale ontbossing aan het Paaseiland met z’n mysterieuze beelden en aan Patagonië, het zuidelijke typje dat vaak als een tweede Nieuw-Zeeland wordt afgeschilderd. Maar het Amerikaanse continent heeft ook meer dan 100.000 km kustlijn, ontelbare eilanden en eilandengroepen en een bergketen die zich over een afstand van 14.000 km uitstrekt van de Rockies tot het zuidelijkste punt van Argentinië. Die natuurlijke gebieden, waarvan velen zijn ingericht als nationale parken, herbergen een veelheid van diersoorten. In vier documentaires vertelt het team van National Geographic er u meer over.
 
De volledige bespreking van Untamed Americas kan u hier lezen.
 
 
4. Secrets Of Wild India
Als we aan India denken, denken we vooral aan meer dan een miljard mensen, aan overbevolkte steden, nattedweilachtige luchtvochtigheid, koeien en stof. En ook in India is er de voorbije 25 jaar – zoals in de rest van de Derde Wereld - sprake van een massale trek naar de stad. In Dehli in het noordoosten, woonden in 2011 volgens Wikipedia ruim 11 miljoen mensen. Recente studies hebben het over bijna 26 miljoen inwoners (2015), waardoor Delhi alleen Tokio (38 miljoen inwoners) voor moet laten gaan in de top 10 van ’s werelds grootste steden. Ondanks het feit dat ook de plattelandsbevolking nog steeds toeneemt, heeft deze gang van zaken redelijke consequenties voor de natuur in het enorme land, want die blijkt veel minder schade op te lopen dan gelijksoortige landoppervlakken in bijv. Centraal-Afrika. In drie documentaires laat Sir Richard Attenborough u kennismaken met de zgn. wilde natuur in het immense land en het resultaat is vrij verrassend, want dankzij de ongunstige geografische omstandigheden zijn grote delen van India vrij van menselijke bewoning. 
 
De volledige bespreking van Secrets Of Wild India kan u hier lezen.
 
 
BEELD EN GELUID
Technisch is deze release zo goed als perfect. Het gaat in alle gevallen om eenmalige opnamen, maar dat is aan deze vier afleveringen niet te zien. Het beeld is altijd scherp, de kleuren spatten van het scherm en zelfs de geluidsband is veelzijdiger dan je zou vermoeden. Soms wordt het beeld iets sneller vooruit gespoeld om een actie in te korten, andere keren is het beeld tientallen keren vertraagd om een bijzonder effect zichtbaar te maken. De geluidsband staat in 5.1 en dat zorgt voor een uitstekend ruimtelijk effect, bijv. op de Afrikaanse savanne waar heel veel verschillende diersoorten tegelijk grazen, maar ook in de opnamen over de parende potvissen is er sprake van een breed en fijnmazig effect. De muziektrack is opvallend aanwezig in de meeste afleveringen in deze box en ondersteund op een zeer efficiënte manier het beeldmateriaal.
 

 
EXTRA’S
Een  interessante Making-Of  bij de serie Great Migrations.
 
CONCLUSIE
Een unieke kans om vier grote documentaireseries van National Geographic tegen een voordelige prijs op de kop te tikken. Wie graag beestjes ziet, weet wat hem/haar te doen staat!
 cover
Studio: Just Entertainment

Regie: diverse
Met: geen

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2015

Leeftijd:
AL

Speelduur:
900 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717344757249


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Making-of Great Migrations 

Andere recente releases van deze maatschappij