:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> EEN TERUGBLIK OP 2006
EEN TERUGBLIK OP 2006
Type: Algemeen - Datum: 2006-12-31 - Geplaatst door: Serge

In 2006 zal ik, als alle 365 dagen eenmaal het kalenderjaar hebben volgemaakt, zo’n 250 films hebben gezien. Een honderdtal in de ouwe getrouwe bioscoop en zo’n 150 op dvd. Om in dat gigantische bos nog een paar ranke bomen te ontwaren is niet simpel, maar ik ga toch een poging wagen. Het lijstje dat volgt bestaat dan ook uit het summum van wat ik in het voorbije jaar op digitale schijfjes zag. Soms gaat het om aangename ontdekkingen, soms om tijdloze klassiekers, soms om met extra’s volgestouwde discs. Maar altijd betreft het films die in iedere zichzelf respecterende dvd-collectie niet mogen ontbreken.

Laat me beginnen met een selectie films die de top 12 net niet haalden: The Maltese Falcon, Four Brothers, Dog Day Afternoon, Corpse Bride, All The President’s Men, Eight Below, The Crying Game en A History of Violence.

Ook vermeldenswaardig is misschien het lijstje van de tien beste films die ik in 2006 in de bioscoop zag:

10. Volver
9. Good Night and Good Luck
8. Zwartboek
7. United 93
6. Cars
5. Brokeback Mountain
4. Casino Royale
3. Babel
2. Little Miss Sunshine
1. The Constant Gardener

Maar dan nu, zonder verdere onderbreking, het pičce de résistance: mijn top twaalf van de beste dvd’s van 2006!

12. Lassie
De dvd op zich is een teleurstelling omdat de veelvuldige extra’s van de Britse versie de oversteek naar de Benelux niet overleefden. Daar staat tegenover dat de beeldtransfer een van de beste van 2006 was. En er is de film zelf natuurlijk. Een heerlijk ouderwetse prent, die zijn tijd neemt om een ontroerend verhaal te vertellen, zonder in overdreven sentiment te vervallen.

11. Body Heat
Femmes fatales, duistere plots en zwarte zielen. Hoe kon ik hieraan ooit weerstaan? Lawrence Kasdans debuutfilm is ook zijn beste, een hommage aan Film Noir die toch een unieke stem heeft, met Kathleen Turner en William Hurt in glansrollen. De dvd is behoorlijk goed ook, vooral dan een retrospectieve documentaire die slechts 40 minuten duurt maar toch tot de beste in zijn genre behoort.

10. Selected Shorts
In 2006 bracht de organisatie van het Leuvense Kortfilmfestival een reeks dvd’s op de markt die het beste boden van Vlaamse en internationale jonge filmers. Niet ieder filmpje op de dvd’s scheert even hoge toppen, Maar dat de schijfjes een kroniek vormen van wat er momenteel leeft in de jongste generatie Vlaamse filmmakers, maakt hen onmisbaar voor iedereen die film in dit land een warm hart toedraagt.

9. The Powell and Pressburger Collection
Michael Powell en Emeric Pressburger waren dé stem van de Britse cinema van de jaren veertig en zijn nu nog steeds een bron van idolatrie voor klasbakken als Martin Scorsese. In deze collectie zitten 9 films van het duo (er is ook een box met 11 discs die Black Narcisus en Tales of Hoffman toevoegt) die stuk voor stuk het bekijken waard zijn. Het gebrek aan extra’s wordt dan ook ruimschoots goed gemaakt door de kwaliteit van de prenten.

8. Two And A Half Men
Warner gooide dit jaar de eerste twee seizoenen van deze Amerikaanse sitcom op de markt en garandeerde daarmee urenlang buldergelach. De belevenissen van Charlie Sheen, Jon Cryer en diens tienerzoon leveren immers de grappigste scčnes op die dit jaar op een blinkend schijfje verschenen. De serie is het bekijken alleen al waard voor de vuilgebekte huismeid Berta.

7. Alfred Hitchcock Presents
Nog een tv-serie, maar dan eentje van een halve eeuw oud. Maar liefst 39 op zich staande afleveringen van een half uur telt het eerste seizoen en het verbazende is dat daar nauwelijks rotte appels tussen zitten. De mix van spanning en humor die Hitchocks speelfilms kenmerkt is ook hier immers ampel aanwezig, niet in het minst in de legendarisch pro- en epilogen die de Master of Suspense zelf verzorgde.

6. Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit
Een man en zijn hond maken de succesvolle sprong van kortfilms naar het lange werk. Nick Parks plasticinecreaties verwonderen, ontroeren en entertainen op een dvd waar jong en oud van kan genieten. Naast de uitmuntende film (een Oscarwinnaar dit jaar) mag ook de beeldkwaliteit en de bonussectie van de dvd geprezen worden. ‘Excellent Work Gromit!’ zoals Wallace zou zeggen.

5. Deadwood
Westerns waren nooit zo vuilgebekt als in deze serie. De HBO-reeks combineert rauwe realiteit met een prachtig production design en fenomenale acteerprestaties en creëert daarmee hét tv-evenement van het jaar. De chemie tussen sheriff Timothy Olyfphant en vloekenspuwende salooneigenaar Ian McShane schiet vonken af die de onovertroffen scenario’s in lichterlaaien zetten. Fucking fantastic!

4. The Constant Gardener
Wat zou deze lijst zijn zonder de beste film van het laatste jaar erop? Fernando Meirelles’ aanklacht tegen de onscrupuleuze farma-industrie in Afrika is een meesterwerk zoals je dat vandaag de dag zelden ziet. Naast de film krijg je op dvd ook een prima beeld- en geluidtransfer, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Zelfs al was dit VHS-kwaliteit, dan nog zou ik de film aanbevelen als een must-see.

3. The Innocents
Jarenlang wachtte ik tevergeefs tot deze vergeten klassieker op dvd zou verschijnen en in 2006 werden mijn gebeden verhoord. Deze adaptatie van een geestenverhaal van Henry James voert psychologische horror immers naar ongekende hoogten, met een verbluffende centrale performance van Deborah Kerr, een script van Truman Capote, en vooral de mooiste zwart-wit fotografie die ooit op film werd vastgelegd, in glorieus scopeformaat.

2. The Errol Flynn Collection
Ok, niet elke film die in de USA-versie van deze box zat, vinden we terug in de Beneluxversie, maar wat geeft dat als wat overblijft nog steeds een selectie is van enkele van de beste piratenfilms, historische drama’s en westerns van de voorbije eeuw? Met een beeld en geluid dan nog die vaak prachtig gerestaureerd werden. Van alles dvd’s die ik dit jaar in huis haalde, zijn de schijfjes uit deze collectie degene die ik ongetwijfeld nog het vaakst zal bekijken en herbekijken.

1. Brick
Niet de beste film van het jaar, dit, maar zonder twijfel de meest fascinerende. Een prachtige revitalisatie van de Film Noir is Brick geworden, een hommage die niettemin zeer modern is en met regisseur Nial Johnson een nieuw talent om in de gaten te houden aan de wereld openbaart. De film op zich maakt dit niet tot de beste release van het jaar, maar gekoppeld aan de uitstekende beeld- en geluidskwaliteit van de UK-versie, en de verrassend uitgebreide bonussectie voor een prent die nog geen half miljoen dollar kostte om te draaien, is er geen discussie mogelijk.

Dieter Rogiers



Pagina: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8