:: ARTIKELS ::
EEN TERUGBLIK OP 2006
Type: Algemeen - Datum: 2006-12-31 - Geplaatst door: Serge
Eindejaarslijstjes en de eindejaarsperiode: ze horen bij elkaar als de os bij een kerststal. Waarom we zo nodig elk jaar opnieuw de beste boeken, de beste albums, de beste politici, de beste koks en de beste ditjes en datjes op een rijtje willen zetten, het is niet helemaal duidelijk, maar wellicht heeft het iets te maken met onze natuurlijke zin voor organisatie en ordening en misschien zelfs met de drang naar een collectief geheugensteuntje, zo van: en in dat jaar was dat album de beste cd, die kerel de beste zanger, dat filmpje de beste clip, etc. Het geeft de tijd die achter ons ligt perspectief en elk jaar z’n eigen karakter, voor onszelf en voor ons nageslacht.
Lijstjes zijn uiteraard persoonlijk en wat mij betreft strikt afhankelijk van wat ik het afgelopen jaar op dvd heb zien passeren en zoveel mogelijk als recensie op onze site gezet. Het zou niet eerlijk zijn om de ruim 200 dvd die ik heb bekeken en beoordeeld allemaal in één korf te stoppen. Documentaires kan je moeilijk met speelfilms vergelijken en muziek dvds moeilijk met tv-series. Vandaar de opsplitsing in verschillende categorieën in de hoop meer lezers een handige shortlist ter hand te stellen.
Documentaires
Tussen de lange lijst documentaires uit 2006 zijn er een paar die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Het portret van Leni Riefenstahl, de lievelingsregisseur van Adolf Hitler, gelardeerd met oorspronkelijke footage en een lang indringend interview met de inmiddels 80-jarige regisseuse waarin ze weigert haar nazi-sympathieën toe te geven, het spreekt op z’n minst tot de verbeelding. Het verhaal van Enron, over de grootste en meest recente oplichterij uit de Amerikaanse financiële geschiedenis, is niet alleen een indrukwekkend staaltje van onderzoeksjournalistiek, het releveert ook voor de zoveelste keer de onfrisse affaires waarbij de familie Bush betrokken is. Ballets Russes schetst een innemend portret van de voormalige dansers van het wereldberoemde balletgezelschap dat tussen de beide Wereldoorlogen de moderne danskunst als het ware uitvond. Nu zijn het kranige tachtigers die nog af en toe hun beentjes heffen en voor de rest nostalgisch terugkijken op hun ster-periode. My Architect is de indrukwekkende zoektocht van een zoon naar zijn overleden vader via de bouwwerken die de man in zijn leven heeft ontworpen en laten uitvoeren.
1. The Wonderful, Horrible Life Of Leni Riefenstahl (House of Knowledge)
2. Enron, The Smartest Guys In The Room (Paradiso)
3. Ballets Russes (Homescreen)
4. My Architect (Total Film)
Series
Die Manns, een Duitse mini-serie over het leven van de wereldberoemde Duits-Joodse schrijversfamilie is een origineel en indrukwekkende film, waarbij de camera vertrekt van de beelden van toen op commentaar van de jongste zus van Thomas en Heinrich Mann en vervolgens het vervolg vertelt en de uitkomst, van de vlucht voor de nazi’s tot de moeilijke doorbraak in de VS. Tipping The Velvet is een heftig en uitstekend lesbisch drama, prachtig geacteerd en mooi in beeld gebracht en dat ook niet-holebi’s zal interesseren. Speer + Hitler is een serie over twee ambitieuze mannen die elkaar vonden rond politiek en architectuur. Hun relatie was gestoeld op vriendschap, een gedeelde interesse voor de antieke bouwkunst en iets dat op fysieke aantrekking lijkt, terwijl er nooit twijfel heeft bestaan over wie de leider was en wie de volgeling. In het licht van de historische context kon hun relatie alleen maar uitlopen op verraad. Lars von Triers dubbele mini-serie The Kingdom over een ziekenhuis in Kopenhagen, gebouwd op wat ooit een moeras was, is tegelijk een soap, een thriller en een sf-film. Hoe het allemaal in elkaar past is nooit helemaal duidelijk, maar dat het om bijzonder goedgemaakte televisie gaat, daarover is iedereen het ondertussen wel eens. Die Luftbrücke is het ongelooflijke verhaal van een Amerikaanse officier die in Berlijn neerstrijkt om er tijdens de 18 maanden durende Russische blokkade van de Duitse hoofdstad voor de miljoenen West-Berlijners te zorgen. Met op de achtergrond een grote liefdesaffaire is deze mini-serie de indrukwekkende verfilming van de levenslijn die iedereen voor onmogelijk hield, maar die tot de laatste minuut standhield en bijgevolg de plannen van Stalin de grond inboorden. Bleak House is een aantrekkelijk kostuumdrama dat zich afspeelt in het begin van de 19de eeuw. Het is het verhaal over het proces rond een miljoenenerfenis en het duistere verleden van een aantal hooggeplaatste figuren uit de Britse hogere klasse.
1. Die Manns (Lumière)
2. Tipping The Velvet (Just Entertainment)
3. Speer + Hitler: The Devil’s Architect (Just Entertainment)
4. The Kingdom 1 + 2 (Moskwood)
5. Die Luftbrücke - Nur Der Himmel War Frei (Just Entertainment)
6. Bleak House (Just Entertainment)
Muziek
De film die Jonathan Demme maakte met Neil Young in Nashville, kort na diens hersenoperatie, is een indrukwekkende prestatie. Demme filmt er de première van Youngs nieuwe album Prairie Winds in het prestigieuze Ryman Auditorium en vertelt zonder veel extra moeite, zonder commentaar of ellenlange interviews het emotionerende verhaal van een zanger en zijn muziek. In een kale kapel in het Zwitserse hoogland speelt de Zwitsers-Taiwanese muzikant Wen-Sinn Yang de zes Suites voor Cello van J.S.Bach. De opname is sober, met af en toe een prentje van de Zwitserse Alp en voor de rest alleen de artiest en zijn strijkinstrument, geconcentreerd en ingetogen, in een poging om Bachs meest ingewikkelde muziekcyclus tot een goed einde te brengen. Paul McCartney sings the Beatles, het is de natte droom van een hele generatie, zou je denken, maar in het Arrowhead Pond-stadion in Anaheim, California, verschijnen die dag in November 2005 niet alleen opa’s en oma’s, maar jongemannen met hun kleuters, jonge moeders, families met enthousiaste tieners, hippe twens, kalende dertigers en verliefde stelletjes van alle leeftijden voor The Space Within US. The Dresden Dolls is een verhaal apart. Met niet meer dan een drumstel, een elektrisch orgel en twee stemmen speelden Amanda Palmer en Brian Viglione begin 2006 de Brusselse AB plat. Hoe dat zo komt, kan u controleren op deze concertregistratie, opgenomen in hun thuisbasis Boston voor een zeer klein publiek. From the Sitar to the Guitar moet een brede schare Wereldmuziek-liefhebbers interesseren. Ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van de Britse violist Yehudi Menuhin releast het Vlaamse label Kairos het concert, georganiseerd door de Indiase grootmeester Ravi Shankar in het Brussels Koninklijk Circus in 1995. Zijn eigen optreden en dat van flamenco-diva Blanca del Rey zijn het neusje van de zalm. Het verhaal achter Bohemian Rhapsody, Freddy Mercury’s meesterwerk aller tijden, ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van Queen at the Opera verneemt u in deze interessante documentaire met als extra de geremixte en geremasterde clips van alle songs op het legendarische album.
1. Neil Young - Heart Of Gold (Warner)
2. J.S.Bach/Wen-Sinn Yang – Six Suites For Violoncello BWV 1007-1012 (Arthaus Musik)
3. Paul McCartney – The Space Within US (Warner Music)
4. The Dresden Dolls – In Paradise (Roadrunner Records)
5. Menuhin, Shankar & Friends - From The Sitar To The Guitar (Kairos)
6. Queen – A Night At The Opera (Play It Again Sam)
Oude Films
Indrukwekkend qua decor, scenario en enscenering is Lars von Triers Europa, het derde deel van zijn gelijknamige Europa-Trilogie, een film waarin hij alle verworvenheden van de cinema de revue laat passeren en uitgebreid citeert uit het werk van zijn illustere voorgangers uit Europa en Amerika zonder dat zijn verhaal daar onder lijdt. De look van de film is geweldig en de boodschap indrukwekkend. The Third Man uit 1949 blijf tot de dag van vandaag overeind als een spannende en uitstekend gemaakte thriller in het na-oorlogse Wenen met Orson Welles, Joseph Cotten en Trevor Howard in de hoofdrollen. Op een scenario van de Britse auteur Graham Greene en in een regie van Carol Reed is deze film noir een unieke filmische ervaring met een soundtrack die dagenlang door het hoofd blijft spoken. In The Scarlet and the Black speelt Gregory Peck de heldenrol van de Ierse geestelijke Hugh O’Flaherty die op eigen houtje honderden joden uit de handen van de nazi’s probeert te redden. Met het Vaticaan als achtergrond ontspint zich een spel op leven en dood tussen de priester en nazi-luitenant-kolonel Herbert Kappler, een persoonlijke vendetta die de tenen doet krullen. Funny Games van Michael Haneke is heftig, bikkelhard en gewelddadig met weerzinwekkende, frustrerende en shockerende momenten die bij de kijker een gevoel van mateloze hulpeloosheid en nietigheid achterlaten.
1. Europa (A-Film)
2. The Third Man (Universal)
3. The Scarlet And The Black (Dutch Filmworks)
4. Funny Games (Homescreen)
Nieuwe Films
The Road to Guantánamo is een vernietigende film over de manier waarop George W. Bush jr. de strijd tegen het internationaal terrorisme meent aan te moeten pakken. De onmenselijke praktijken die in naam van vrijheid en democratie worden toegepast, zijn een schandvlek op de humanistische idealen van onze westerse samenleving. Shooting Dogs is het verhaal over internationale lafheid als het er op aankomt onschuldige mensen te redden op de rand van de zoveelste holocaust. Dit keer in Rwanda. Sophie Scholl: die Letzten Tage SE gaat over een broer en een zus die wél de moed hebben om het verschil te maken en hun engagement met de dood bekopen. Me and You and Everyone We Know is een speelse komedie, een aaneenrijging van kleine verhaaltjes uit het alledaagse leven van een aantal zeer bijzondere mensen, verteld met een subtiliteit en een voorzichtigheid die verbazing wekt. Checkpoint gaat opnieuw over onrecht tegen onschuldige burgers, dit keer in het Israëlisch-Palestijns conflict, of hoe zgn. democratische landen niets schijnen te hebben geleerd uit de Tweede Wereldoorlog, of in elk geval vergeten zijn waarvan ze zelf het slachtoffer waren.
1. The Road to Guantánamo (A-Film)
2. Shooting Dogs (A-film)
3. Sophie Scholl, Die Letzen Tage SE (Homescreen)
4. Me And You And Everyone We Know SE (Homescreen)
5. Check Point (Film Freaks)
William Liénard
Pagina: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8
Andere artikels van hetzelfde type
- 2022-04-19 :: HET VERHAAL ACHTER A NIGHTMARE ON ELM STREET
- 2022-02-25 :: OBSCUUR EN VERGETEN #24: BUTCHER, BAKER, NIGHTMARE MAKER
- 2022-01-28 :: OBSCUUR EN VERGETEN #23: NEW YEAR'S EVIL
- 2022-01-23 :: AFTER HOURS: HET VERGETEN MEESTERWERK VAN MARTIN SCORSESE
- 2021-12-04 :: OBSCUUR EN VERGETEN #22: HELLO MARY LOU